20.6 C
Gandia
/ 19 abril 2021

Nueva edición del Festival RRRR!: Arte y Reciclaje en Gandia

Nueva edición del Festival RRRR!: Arte y Reciclaje en Gandia

El próximo jueves 17 de octubre arranca una nueva edición del RRRR! Festival d’Art i Reciclatge a Gandia, una iniciativa de LaCasaCalba desarrollada en colaboración con el Ayuntamiento de Gandia y que tiene como objetivo la concienciación, mediante el arte, de la problemática ambiental en relación a la generación y gestión de residuos, desde una perspectiva crítica, lúdica y participativa.

“Desde el Ayuntamiento estamos muy satisfechos de colaborar en esta iniciativa que busca unir el arte y la concienciación ambiental. Y que se haga en Gandia. Estoy convencida que volverá a ser un éxito como en ediciones anteriores, porque está consolidada y cada año incorpora nuevas propuestas. También es un reclamo turísticos, puesto que sabemos que la programación gusta a muchos visitantes que durante esta época busquen una oferta alternativa en el sol y playa”, ha asegurado Izquierdo.

Por su parte Isabel Cogollos ha definido el festival como un proyecto innovador que combina el arte y el reciclaje y que con esta 4.ª edición se consolida como un referente singular en el País Valenciano y en el Estado con propuestas artísticas que tienen presentes la estrategia de las 4R: Recuperar, Reducir, Reutilizar y Reciclar.

“Pensamos que se trata de un proyecto, cuando menos, necesario” – matiza Cogollos. “dada la circunstancia ambiental tan negativa que estamos experimentando en estos momentos a nivel global, con los efectos del cambio climático que ya estamos sufriendo. Con este festival – añade – planteamos reflexionar sobre los residuos que generamos y su reciclaje al mismo tiempo que ofrecemos una visión positiva a través del arte para aprender a emplear la gran cantidad de recursos que tenemos al alcance para dar vida a nuevos objetos y contribuir así a frenar el consumismo a que estamos abocados”.En esta edición del festival destaca la primera producción teatral creada al mismo Teatro del Arrabal desde que está en funcionamiento a manos de LaCasaCalba y que nace de la mano de Ximo Vidal a la dirección escénica, junto con El Triangulista en escena, Francesc Burgos, y que cuenta con la participación de Jordà Ferré, líder de Antigua y Barbuda, una de las principales compañías mundiales de construcción de elementos escénicos de teatro de calle. El espectáculo presenta en escena dos elementos, un triciclo y un ‘xoriguer’ autómata con una concepción retrofuturista y se ha podido ver lunes y martes en campaña escolar y se presentará en abierto el sábado 26 de octubre para concluir el festival.

Destaca también la vertiente más experimental del festival que vendrá de la mano de Martí Guillem con un taller y una performance así como la presencia del escultor Josep Basset, de Benifairó de la Valldigna, uno de los primeros artistas que ha trabajado con chatarra para elaborar sus esculturas.

Así, del 14 al 26 de octubre están previstas diferentes actividades y espectáculos para todos los públicos con sede en el Teatro del Arrabal de Gandia, en diferentes espacios como la sala, el vestíbulo, el primer piso y la calle.

La mayor parte de las actividades del festival son de acceso libre y gratuito. Las entradas para los espectáculos de pago se pueden comprar en la misma web del festival rrrrfestival.org.


Programació RRRR! Festival d’Art i Reciclatge 2019

El festival s’inaugurarà al públic el dijous 17 d’octubre a les 19:30h amb les exposicions Primera exposició any 1994, de l’artista i escultor Josep Basset i que mostra escultures fetes a partir de ferro de rebuig durant els anys 90; i la instal·lació sonora CasiObsessiófeta amb teclats Casio antics que es poden tocar simultàniament, de Martí Guillem, el qual, a més més, brindarà el seu espectacle de llum i so, Dlight, a mode de mascletà emocional. En acabar hi haurà un vi d’honor. Les exposicions estaran obertes al públic fins al 26 d’octubre, de 17h30 a 20h30, també en cap de setmana.

Formaran part del festival altres propostes reciclades en forma de tallers per a tots els públics que són gratuïts i només cal inscriure’s per participar. Així, el taller de Natura Creativa, a càrrec de Marga Martínez, proposa l’elaboració de composicions plàstiques amb fulles i branques recollides i assecades prèviament i el taller Unfla’t, a càrrec d’Alejandra Català i Manuel P. Bernat, planteja la construcció participativa d’una estructura inflable amb bosses de plàstic. Aquests tallers es podran realitzar el dissabte 19 i diumenge 20, d’octubre, de 17:30h a 20:30h.

El dissabte següent, 26 d’octubre, de 17:30h a 20:30h, es podran realitzar dos tallers més: Circuit Bending Toys & Play, a càrrec de Martí Guillem on es podran provar i tocar diferents joguines manipulades amb dispositius electrònics i el taller Transformació Plàstica, a càrrec de Plàstic Preciós La Safor, on es transformaran els residus plàstics generats al festival, triturant-los i donant vida a nous objectes quotidians. A més, el mateix dissabte, també de 17:30h a 20:30h s’exhibirà la instal·lació plàstica Unfla’t, elaborada pels participants del taller i dissenyada per a provocar les mirades curioses i els somriures còmplices de menudes i grans.

Completaran el cartell del festival diferents propostes artístiques de música i teatre com l’actuació de La POP, Petita Orquestra Peiotaire amb Els Garcia & Cia. La família s’amplia. En ell, els agronautes de La POP tornen a la càrrega amb el seu nou espectacle on escenifiquen les cançons incloses al seu nou disc Vol 2 que presenten oficialment al festival. L’actuació serà dissabte 19 d’octubre a les 19:00h. 

El diumenge 20 d’octubre, en dues sessions, a les 18:00h i a les 19:30h, a companyia de Castella Lleó Cal y Canto Teatro oferirà l’espectacle Lost dog, amb titelles i objectes i plantejat de manera insòlita per obtindre la visió d’un món vist a través dels ulls d’un gos abandonat. Aquest espectacle es desenvolupa a una caseta situada al carrer del teatre i la capacitat és limitada a 55 espectadors per sessió. L’entrada per aquests espectacles és de 5 €.

Igual que en anteriors ocasions, l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge compta amb la projecció d’un documental per a tots els públics: Bicicletes vs cotxes, pel·lícula subtitulada al valencià que presenta diversos activistes i pensadors que lluiten per aconseguir ciutats més sostenibles per fer front a la greu crisi climàtica global. Serà el divendres 25 d’octubre a les 19:30h. L’entrada és lliure. En acabar la projecció, tindrà lloc un col·loqui amb Pasqual Boquera, president del Col·lectiu Dynamo de Carcaixent i professor de la UPV així com autor de dos llibres sobre gestió d’empreses de la construcció.

Estrena de la producció pròpia del festival: Plàstic-tic-tic-tic!, d’El Triangulista

La producció pròpia del festival s’estrenarà dissabte 26 d’octubre a les 19:00h amb El Triangulista i el seu espectacle Plàstic-tic-tic-tic!. Aquest peculiar personatge, ja cansat de la vida moderna, s’ho deixa tot per viatjar amb Pep Xoriguer, un ocell ben espavilat, amb l’objectiu de recollir els plàstics que embruten boscos i suren per l’aigua de rius i oceans. L’entrada per a l’espectacle és de 5 €.


Activitats complementàries

L’RRRR! Festival ofereix també els espectacles de música i teatre per als col·legis i instituts interessats en participar en campanya escolar. A més, s’oferirà també el taller Acoustic Laptots, a càrrec de Martí Guillem i Francesc Burgos. Per a participar en aquesta activitat adreçada a docents, cal inscriure’s en la pàgina web del Cefire de Gandia, centre on es realitzarà el taller les vesprades de dilluns 21 i dimarts 22 d’octubre.

El festival està organitzat per LaCasaCalba en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia i compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Sempre Teua, la Diputació de València, el Ministeri d’Educaió, Cultura i Esport, Turisme Comunitat Valenciana, Ecoembes i el Teatre del Raval Gandia.

Cartel Festival de Arte y Reciclaje 2019.

COMENTARIOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor, introduce tu comentario
Por favor, introduce tu nombre

ARTÍCULOS RELACIONADOS