26.3 C
Gandia
20 junio 2024
InicioNoticiasTransporteFran Ferri: 'Al ministre Ábalos se li hauria de caure la cara...

Fran Ferri: ‘Al ministre Ábalos se li hauria de caure la cara de vergonya per l’estat de les nostres rodalies’

- Publicidad -

El Síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha acudit a la l’estació de Renfe de Gandia convocat pel col·lectiu local de Compromís per Gandia, que ha reunit a regidors i alcaldes de la Safor i la Marina Alta afectats pel traçat del projecte del tren Gandia-Oliva-Dénia del Ministeri de Foment i que es troba en període d’exposició pública.  Així, li han acompanyat el secretari local de Compromís per Gandia, Ivà Bonet, el vicealcalde i portaveu a l’Ajuntament de Gandia, Josep Alandete, l’alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz, i els portaveus de la formació als ajuntaments d’Oliva i Dénia, Josep Escrivà i Rafa Carrió, respectivament.

Hi han mostrat el seu malestar hi han exigit un traçat que vertebre realment el territori i que prioritze els criteris socials i mediambientals per damunt dels econòmics, com en qualsevol altre servei públic.

Pel que fa a Gandia, la intenció de traure l’estació del centre de la ciutat i construir-la al polígon Alcodar, “per una qüestió economicista, és acabar amb les expectatives de futur tren de rodalies que servisca de transport públic eficaç i eficient.  Tots els qui portem lluitant per vertebrar la comarca, el País i pel transport públic de qualitat sabem que si el tren para fora de Gandia, no passarà mai per la ciutat. Per això, hem convidat a la resta de municipis afectats, perquè ens expliquen els problemes que detecten des dels seus municipis”, ha explicat Bonet.  

En la mateixa línia, Alandete ha recordat que el tren és el mitjà de transport més sostenible que pot cohesionar. “I aquesta és una mostra més del dèficit d’infraestructures que patim els valencians i les valencianes… I anem a continuar exigint ací, a València i sobretot a Madrid, eixa reivindicació històrica. Des de Gandia no consentirem que marxe l’estació del centre, perquè és l’única opció de futur i ahí serem ferms”.

Per la seua banda, l’alcalde de Bellreguard ha assegurat no entendre les raons d’eliminar l’abaixador del seu municipi, un àrea d’influència d’entre 15.000 i 20.000 persones, si tenim en compte la proximitat de moltes poblacions com Miramar, Palmera, Piles, l’Alqueria… “Tindria afeccions econòmiques i turístiques que no volem perdre; eixa mobilitat comarcal és molt necessària. Nosaltres reivindiquem la vertebració del País, però també eixa vertebració comarcal”.

El portaveu a Oliva ha lamentat que s’haja prioritzat el  criteri econòmic “per damunt dels urbanístics, ambientals i ecològics. No ens agrada tampoc que s’eliminen els abaixadors de Bellreguard, Ondara, El Verger… O que la línia fins a Dénia siga només d’una via”.

“Des de Dénia considerem que el tren Gandia-Oliva-Dénia és un tema de voluntat política i no entenem que ni PP, ni PSOE no hagen tingut voluntat de fer-lo fins ara. Ens fan confondre rendibilitat amb viabilitat; Hui viable és tot, la rendibilitat no importa, perquè és una necessitat social com la sanitat, l’educació… I estarem per reivindicar-ho totes les voltes que faça falta”, ha explicat Carrió.

Finalment, el Síndic de Compromís a les Corts ha assegurat que el tren de rodalies és una reivindicació històrica que, a més, se suma a la lluita per l’emergència climàtica. “El tren és el mitjà de transport públic més utilitzat per la ciutadania i considerem que és el transport del futur. Per això no entenem que vulguen traslladar l’estació del centre de Gandia a un polígon industrial, que obligarà la gent a utilitzar transport privat per arribar-hi. És, precisament, el que es vol evitar. Mentre a Madrid es gasten milions i milions d’euros en fer túnels passants per a tots els trens, ací ens miren fins a l’últim cèntim per a invertir en els nostres trens de rodalies”.

En aquest sentit, Ferri ha anunciat que Compromís buscarà que la reivindicació siga conjunta del Botànic davant el govern socialista de Madrid, “perquè entrenem que ens uneix a totes les comarques afectades i que cal una postura ferma davant el govern central, que en els últims anys ha tingut una inacció total i sempre s‘oblida dels drets dels valencians i les valencianes, mentre a altres territoris fan inversions que són molt menys rendibles socialment i mediambiental”.

El diputat ha aprofitat per recordar que també som el territori que més cancel·lacions i retards en els trens pateix, amb molta diferència: “El ministre Ábalos hauria de posar-se les piles i, sent valencià, se li hauria de caure la cara de vergonya en veure l’estat de les notres rodalies. No hem de mirar criteris economicistes, sinó de qualitat com amb qualsevol altre servei públic”.

A preguntes dels mitjans de comunicació, Ferri ha recordat que Madrid no compleix amb el Pla de Rodalies que encomanava la inversió de de més de 1.000 milions d’€, dels quals només ha materialitzat 83. Per tant, ha assegurat que el compliment d’eixe pla de rodalies per al País Valencià està present en les negociacions de cara a facilitar la investidura de Pedro Sánchez amb el vot favorable del diputat de Compromís, Joan Baldoví.  

- Publicidad -

Escribe tu comentario

- Publicidad -

Cocas de San Juan: Gandia revive la tradición con un stand en la calle Galicia

Las cocas de San Juan volverán a ser protagonistas el próximo 23 de junio. Todos los negocios de Gandia que llevan a cabo este...

Compromís-Més Gandia celebra el nou projecte a la Ducal

Després de la presentació de la nova proposta d'hotel a la Colònia Ducal, el grup municipal de Compromís-Més Gandia vol expressar públicament la seua...

Comienza la renovación de losetas de caucho en parques de Gandia

Gandia ha comenzado con la sustitución de los pavimentos de seguridad de los parques infantiles. La actuación cuenta con un presupuesto de 81.618,76 euros y...
- Publicidad -

Víctor Orizaola: «Las PYMES deben establecer objetivos claros antes de lanzarse a la digitalización»

Víctor Orizaola, Profesor de ESIC y consultor freelance de Marketing Digital, nos ofrece una visión detallada sobre cómo la transformación digital está cambiando la...

Paco Herrero (Marina de Gandia): «Ofrecemos precios más que competitivos respecto al mercado»

Gandia ya tiene Marina. ¿Qué se ha encontrado Alcara al acceder a las instalaciones que hasta hace unos días gestionaba el Club Náutico? Alcara Infraestructuras...
-Publicidad -