El Fons Valencià per la Solidaritat ha celebrat el 5 d’octubre, a la seu de la Mancomunitat de La Costera-La Canal (ubicada a l’emblemàtic edifici patrimonial de l’Antic Hospital Reial de Xàtiva), la seua Assemblea General Extraordinària d’entitats locals sòcies. Aquesta és una cita clau per a l’estructura i desenvolupament executiu de l’entitat, ja que és on s’ha escollit a la Junta Executiva que governarà l’organització durant la legislatura 2023-2027, de la qual forma part Gandia, ja que la regidora Liduvina Gil, ostenta el càrrec de vocal dins de la Junta.
En referència a l’acte, la benvinguda va estar a càrrec de Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, i de Maria José Tortosa, presidenta de La Mancomunitat de La Costera-La Canal, qui van coincidir en la importància del Fons Valencià com a entitat canalitzadora i vertebradora del treball i recursos en matèria de cooperació internacional d’ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana per a contribuir des de l’àmbit local a un món més just i sostenible. Posteriorment, el gerent de l’entitat, Esteve Ordiñana, va rendir comptes del treball realitzat durant la legislatura 2019-2023.
Per últim, es va escollir a la nova Junta Executiva del Fons Valencià per la Solidaritat per a la legislatura 2023-2027. L’òrgan de govern per al nou mandat -en el qual prima la pluralitat, tant política com territorial i poblacional- va ser aprovat per unanimitat de totes les entitats locals sòcies assistents. L’estructura de la nova Junta, per tant, queda de la següent manera: presidència per a Xelo Angulo Luna, tinenta d’alcalde de Xàtiva; vicepresidència per a Ramón Vidal Soler, alcalde de L’Olleria; secretaria per a Ferran Lloret Morell, tinent d’alcalde de Pedreguer; i tresoreria per a Vicent Mahiques Margarit, alcalde de Barxeta. Les vocalies de l’òrgan de govern de l’organització recauen sobre Rosa Martínez Murillo, tinenta d’alcalde de L’Alcúdia; Isabel Muñoz Llorens, regidora de l’Ajuntament de L’Alfàs del Pi; Antonio Marin Manrique, regidor de l’Ajuntament de Vila-real; Paula Soler Torró, regidora de l’Ajuntament d’Ontinyent; Jorge Ivars Hinojo, tinent d’alcalde de Benissa; Mentxu Balaguer Pastor, alcaldessa de Corbera; i Liduvina Gil Climent, tinenta d’alcalde de Gandia.
Pel que fa a les entitats locals participants en l’Assemblea General Extraordinària de 2023 del Fons Valencià per la Solidaritat, van assistir un total de 41 ajuntaments (Albaida, Alcàsser, Alcoi, L’Alcúdia, L’Alcúdia de Crespins, L’Alfàs del Pi, Algemesí, Atzeneta d’Albaida, Barxeta, Benissa, Betxí, Bicorp, Bocairent, Bolbaite, Burjassot, Canals, Castelló de Rugat, Cerdà, Chella, Corbera, Elx, Enguera, La Font de la Figuera, Gandia, El Genovés, Llocnou d’en Fenollet, La Llosa de Ranes, Llutxent, Mislata, Muro d’Alcoi, l’Olleria, Otos, Pedreguer, Piles, Els Poblets, Ràfol de Salem, Simat de la Valldigna, Teulada, Vallada, Vila-real i Xàtiva) i 3 mancomunitats (La Costera-La Canal, La Ribera Alta i La Safor).
El Fons Valencià per la Solidaritat
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.