sábado, 23 noviembre, 2024
18 C
Gandia

Els «altres» Borja de Gandia

- Publicidad -
spot_img

La intenció d’aquesta xarrada és continuar avançant en la configuració del relat borgià vinculat a Gandia, per tal de fer presents en l’imaginari col·lectiu dels gandians i saforencs la rellevància històrica i l’nterés literari dels «altres» Borja de Gandia. De qui parle i parlaré, per tant? Especialment em centraré en alguns d’aquests «altres» Borja, a penes si coneguts, tot i la turbulenta vida novel·lesca que els va pertocar viure.

M’estic referint a alguns dels mig germans de Francesc de Borja, com, per exemple, Galceran, Dídac, i Felip. Tots tres fills del segon matrimoni del III duc, Joan de Borja, amb Francesca de Castre-Pinós, coneguda a partir de la viudetat com a la «trista duquessa». 

Uns personatges, aquests «altres» Borja de Gandia, sovint silenciats, quan no amagats o maltractats, i que, des d’una perspectiva actual, afegeixen a la història borgiana uns perfils humans que encaixen a la perfecció en la definició que va escriure Vicente Blasco Ibáñez: «Unos Borja fueron héroes; otros, santos; otros, terribles pecadores, pero ninguno vulgar ni mediocre«. Perquè de nobles cavallers, i de pecadors, va aquesta història.

En aquesta xarrada destacaré, per damunt de la resta dels germans del duc Francesc de Borja, i com a principal protagonista, la figura de Galceran de Borja, cavaller i darrer mestre de Montesa, lloctinent del rei Felip II a Orà, virrei de Catalunya, poeta, i perseguit, jutjat i condemnat per la Santa Inquisició com a sodomita, que era la manera de considerar l’homosexualitat, tinguda com el pecat nefand que solia dur a la foguera en la plaça pública. Un final tràgic del qual Galceran de Borja se’n lliurà per tractar-se d’un Borja de Gandia, tant com per ser germà de l’aleshores General de la Companyia de Jesús.

Sempre acompanyant Galceran en distintes aventures cavalleresques, els dos altres germans, Dídac, va acabar essent executat a Xàtiva per manament reial, i Felip, també cavaller de Montesa, exiliat a Orà i mort a Messina.  Interessantíssima també la figura d’Anna de Borja, germana de tots els altres, monja clarissa a Gandia de jove, i posteriorment abadessa de les Descalces Reials de Madrid. 

Per a saber-ne més, i conéixer millor els detalls documentats d’aquestes històries borgianes, vos espere a la conferència del dimecres, 14 de setembre, a les 20 h., al Palau ducal de Gandia. 

Escrit per Josep Piera

- Publicidad -
spot_img

ÚLTIMAS NOTICIAS

- Publicidad -

TE PUEDE INTERESAR...

- Publicidad -

Escribe tu comentario