14 C
Gandia
23 abril 2024
InicioTendenciasSociedadGandia celebra la IX Mocadorà de Sant Donís

Gandia celebra la IX Mocadorà de Sant Donís

- Publicidad -

La 9a edició de la Mocadorà de Sant Donís Gandia omplirà el passeig de les Germanies del 6 al 9 d’octubre. Davant de la Casa de la Marquesa s’instal·larà un mercadet per a la venda de pastissos tradicionals de massapà i es portaran a terme el 6 i el 7 tallers didàctics per a xiquets i xiquetes.

«A Gandia des de fa uns anys estem recuperant la tradició de reglar a la persona estimada massapans que fan els pastissers envoltats en un mocador per Sant Donís, patró dels enamorats valencians», ha expressat la regidora de Polítiques Econòmiques i Comerç, Vicenta Ferrer.

- Publicidad -

El secretari de l’Associació de Pastissers i Forners Gandia, Salvador Martí, ha assenyalat que «exposarem una gran varietat de mocadors. Dins de l’embolcall anirà la selecció de massapà de fruites i hortalisses que es combina amb un ‘tronador’. A més, inclourem també una targeta on informem la clientela de l’origen de la tradició».

L’horari d’aquest mercadet serà de jornada partida, de 10:30 a 14:00 hores i de 16:30 a 20:30 hores, a excepció de dijous que només estarà obert de vesprada.

Els més menuts tindran ocasió de conéixer de primera mà l’elaboració d’aquests dolços de Sant Donís. El 6 i 7 d’octubre es portaran a terme tallers didàctics de 17:30 hores a 20:30 hores, en els quals aprendran a colorejar i preparar els massapans i emportar-se’ls per 1 euro. «Com sempre, el donatiu serà per al preventori. Esperem que hi haja molts xiquets i xiquetes perquè aprenguen la tradició i anem recuperant-la», ha apuntat el president de l’associació, Miguel Rosselló.

- Publicidad -

L’origen de la Mocadorà

Es tracta d’una celebració popular valenciana que té lloc cada 9 d’Octubre, dia de Sant Dionís, coincidint amb la festa gran del poble valencià. La tradició és regalar a les persones estimades un mocador per al coll que embolica uns dolços de massapà cru, de diferents formes i colors, que representen les millors fruites i hortalisses de l’horta de València, totes elles envoltant dues figures més grans i principals fetes de massapà cuit: la piuleta i el tronador.

La tradició ve de quan, a l’edat mitjana, les ciutats homenatjaven els convidats, sobretot els reis, amb una vaixella d’argent plena de viandes. A partir del segle XV la ciutat de València va començar a regalar vaixelles de ceràmica de Manises i Paterna que contenien uns dolços de sucre que començaven a fer-se a terres valencianes arran de la introducció del cultiu de la canya de sucre al Regne de València, com ara confits i massapans. Amb el temps, aquest costum es va popularitzar entre els valencians i va derivar en un regal pel 9 d’Octubre, ja que, segons diu la llegenda romàntica, els massapans representen els fruits de l’horta de València que les valencianes van oferir a Jaume I i a la reina Na Violant d’Hongria el 9 d’octubre del 1238, quan van entrar a València després de la conquesta.

Al segle XVIII, després de la Guerra de Successió, la celebració oficial que commemorava l’entrada de Jaume I a València va ser prohibida pel Decret de Nova Planta, però es va continuar celebrant popularment. Sant Dionís havia estat una festa molt arrelada, ja que eren tradicionals els festivals pirotècnics des de la popularització de la pólvora en forma festiva. A la vespra, i durant el dia de Sant Dionís, s’havien llançat sempre multitud de coets fins al punt que, segons les cròniques, un any es van arribar a llançar 13.000 coets des del terrat del Palau de la Generalitat. I la vesprada del 9 d’octubre de 1526 va haver-hi un accident en el qual van morir 9 persones i van cremar 20 cases a la zona del Mercat. Per tot això, l’origen de la piuleta i el tronador està en aquest segle, quan Carles III va prohibir fabricar pirotècnia. En resposta, els forners valencians van idear uns dolços de massapà que representaven els coets prohibits, i els van donar forma de petards, piules i trons; segons diuen molts, també representaven els òrgans sexuals masculins i femenins per la seua forma característica.

A partir del segle XIX els dolços s’embolicaven en un mocador afegit. Amb el temps, va formar part imprescindible del regal, i va donar nom a la festivitat. Per aquesta tradició, molts valencians consideren que Sant Dionís és el Dia dels Enamorats valencians; i és tradició que les dones conserven tots els mocadors que la seua parella els ha regalat, any rere any, des que van començar a festejar.

- Publicidad -

Escribe tu comentario

-Publicidad -

ESIC ofrece un postgrado de dirección de ventas en Gandia

ESIC vuelve a Gandia para ofrecer un Programa Superior en Dirección de Ventas (PSDV), con fecha de inicio el próximo 26 de abril, en...

Gandia honra a Vicent Andrés Estellés con una gran programación cultural

Gandia celebra este 2024 el "Año Estellés", para rendir homenaje a este poeta valenciano que celebra este año el centenario de su nacimiento, el...

La Colegiata de Gandia amplía su oferta turística con la incorporación de guías locales

La Insigne Colegiata de Gandia incorporará a los guías locales para ofrecer nuevas experiencias a los turistas. Para ello, se ha programado un encuentro...

Gandia refuerza su compromiso con la sostenibilidad en el décimo aniversario del Modelo DTI

Gandia estuvo presente, de la mano de la edil delegada de Turismo, Playas y Promoción Exterior, Balbina Sendra, en el acto en conmemoración del décimo aniversario...
- Publicidad -

Elena Moncho: «Buscamos a la empresa más innovadora de Gandia»

Gandia busca una empresa innovadora para participar en el VII encuentro Innpulso Emprende. Un "gran escaparate a nivel nacional" para estas pequeñas y medianas...

La última vez que los restos de San Francisco de Borja estuvieron en Gandia

Gandia vivirá de nuevo un evento religioso importante: los restos mortales de San Francisco de Borja volverán a la capital de la Safor.  El...
-Publicidad -