23.9 C
Gandia
27 julio 2024
InicioNoticiasEducaciónL'IES Maria Enríquez i el Cefire preparen unes Jornades per la Memòria...

L’IES Maria Enríquez i el Cefire preparen unes Jornades per la Memòria Democràtica

La inauguració dels actes tindrà lloc el 30 de març pròxim a la Sala B de la Casa de Cultura a les 17.30 hores

- Publicidad -

«Del Somni al Malson. La repressió franquista: llengua, cultura i societat» són les Jornades per la Memòria democràtica que l’IES Maria Enríquez i el cefire de Gandia han preparat per a celebrar entre el 30 de març i el 17 d’abril. Les jornades seran un conjunt de xerrades i exposicions sobre la repressió franquista dirigides a professorat, alumnat i ciutadania en general. A excepció de les visites guiades, s’ubicaran en la Casa de la Cultura. 

La inauguració dels actes tindrà lloc el 30 de març pròxim a la Sala B de la Casa de Cultura a les 17.30 h. Nahuel González, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gandia ha assegurat que «les jornades aborden diferents disciplines culturals. En l’àmbit artístic tenim una exposició a través del còmic on se recorda la memòria de moltes persones que malauradament van patir la repressió i la dictadura. També compten amb diverses xerrades on l’alumnat de l’institut serà partícip de la recuperació de la memòria, entre les quals destaca la repressió lingüística».

La regidora d’Educació, Carmen Fuster, ha ressaltat la importància de realitzar aquest tipus de projectes: «Significa fer moltíssimes hores fora de l’horari lectiu. S’ha de confiar en que va a tindre una repercussió important en l’alumnat per a aconseguir fomentar l’esperit crític i eixe coneixement real del que va passar».

Des del 15 de març es pot visitar a la Sala B de la Casa de la Cultura l’exposició «Imatges de la Memòria Democràtica. El còmic com a recurs didàctic». Aquest conjunt d’imatges de les vinyetes que importants dibuixants i guionistes del país han dedicat a la memòria democràtica romandrà fins al 17 d’abril.

A la roda de premsa de presentació hi ha assistit: el regidor de Cultura i Memòria Democràtica, Nahuel  González; la regidora d’Educació, Carmen Fuster; la directora CEFIRE-Gandia, Manela Faus; la vicedirectora de l’IES María Enríquez, Lucia Defez; i els membres del departament d’Història,  Enric Castanyer i Marc Villanueva, i de Valencià, Elisa Faus, del centre educatiu gandià. 

Les jordanes comptaran amb 4 xerrades de les quals, Enric Castanyer membre del departament d’Història del IES Maria Enríquez, ha destacat la de «La guerra civil a Gandia. Propostes didàctiques» del 30 de març i la de «Els últims dies de la guerra. L’exili des de Gandia i Alacant» de l’11 d’abril. «Moltes persones mai han estudiat un tema com aquest el qual continua estant als mitjans de comunicació i tenint conseqüències en la societat», ha afegit. 

Per la seua banda, la professora de valencià i una de les organitzadores de les jornades, Elisa Faus, ha volgut incidir en la importància de «La literatura exiliada. Intel·lectuals a l’exili» del 5 d’abril, a càrrec de la professora de la Universitat de València, Carme Gregori; i d’ «Assassins de paraules: prohibició, persecució i discriminació lingüística durant la dictadura franquista» del 6 d’abril, a càrrec de Joan Borja, professor de la Universitat d’Alacant. 

Programació

Del 15 de març al 17 d’abril a la Sala B de la Casa de la Cultura: Exposició “Imatges de la Memòria Democràtica. El còmic com a recurs didàctic” a través dels il·lustradors Antonio Altarriba, Paco Roca, Jose Pablo García, Sento Llobell i David Fernández.

30 de març a les 17:30h a la Sala A de la Casa de la Cultura: Inauguració de les jornades. Consegüentment es realitzarà la xarrada “La Guerra Civil a Gandia. Propostes didàctiques”, a càrrec del professor de la Universitat de València Antonio Calzado. 

28 de març, 4 d’abril i 7 d’abril a les 17:30: Visita guiada “La Gandia Republicana. L’urbanisme i els edificis patrimonials del període” a càrrec de l’historiador Lluís Sevilla i la historiadora de l’art Estela Pellicer.

– 5 d’abril a les 17:30h a la Sala A de la Casa de la Cultura: Xarrada “La literatura exiliada. Intel·lectuals a l’exili” a càrrec de la professora Carme Gregori (Universitat de València).

6 d’abril a les 17:30h a la Sala A de la Casa de la Cultura: Xarrada “Assassins de paraules: prohibició, persecució i discriminació lingüística durant la dictadura franquista” a càrrec del professor Joan Borja (Universitat d’Alacant).

11 d’abril a les 17:30h a la Sala A de la Casa de Cultura: Xarrada “Els últims dies de la guerra. L’exili des de Gandia i Alacant, a càrrec de l’historiador Eladi Mainar.  Al finalitzar, es realitzarà la cloenda amb actuació musical a càrrec de l’alumnat d’Ensenyament Secundari i Batxillerat de Gandia.

- Publicidad -

Escribe tu comentario

- Publicidad -

Javier Ojeda actuará en el próximo concierto benéfico de Strong People

El sábado 21 de septiembre se celebrará en el jardín de la Casa de la Marquesa el concierto benéfico organizado por Strong People, con...

La playa y el puerto ganan más de 160 plazas de aparcamiento en la nueva Marina de Gandia

La nueva Marina de Gandia trae consigo una buena noticia para residentes y turistas de la playa y el puerto de Gandia: se han...

Así será la transformación de Beniopa: un barrio más accesible y verde

El barrio de Beniopa va a vivir una gran transformación. El Ayuntamiento de Gandia ha anunciado una modificación del Plan General de Ordenación Urbana (PGOU) que...
- Publicidad -

Noelia Penadés, Hermana Mayor del Santo Sepulcro: «Vamos a seguir haciendo SEMANA SANTA en mayúsculas»

“Alegría, ilusión, y un sentimiento de responsabilidad increíble”. Así se siente Noelia Penadés Micó tras ser elegida Hermana Mayor del Santo Sepulcro. Primera en...

Lucía Castelló: «Espero que el público descubra la magia de la música de Rodrigo y Falla»

La soprano Lucía Castelló se prepara para ofrecer un concierto homenaje a Joaquín Rodrigo en la Insigne Colegiata de Gandia, un evento que promete...
-Publicidad -