L’exposició que presenta ara a Gandia és una mostra de 70 fotografies, amb les quals Jürgen Schadeberg vol celebrar els seus 70 anys de carrera fotogràfica, mostrant, per primera vegada en una exposició, totes les seues obres en color. L’exposició es complementarà amb una col·lecció de llibres i catàlegs sobre l’obra de Schadeberg, entre els que s’inclou la seua recentment editada biografia, editada en anglès i de la qual actualment està realitzant-se la seua traducció castellana.
Després de més de 70 anys de carrera professional en blanc i negre, Jürgen Shadeberg realitza la seua primera gran exposició en color. Encara que, en els seus treballs documentals per a diferents mitjans, normalment utilitzava el blanc i negre, sempre portava amb ell una càmera Leica amb pel·lícula en color.
De fet, va començar a realitzar fotografies en color i a desenvolupar un tipus de pel·lícula en color pròpia, en la dècada dels 50 del segle XX.
Amb les càmeres digitals Leica com a instrument, Schadeberg va començar a realitzar treballs directament en color, que es poden veure en alguns dels seus llibres com Sudáfrica en el segle XX, Contes de Jozi, Retrat d’un poble francés o Retrat d’un poble espanyol, dedicat a la població de Barx.
Comenta Schadeberg que «actualment, les càmeres han millorat tant tècnicament que es poden realitzar treballs de gran qualitat en color i el procés d’impressió és molt més senzill i ràpid. Així i tot, preferisc treballar de forma analògica, revelant les meues fotografies de forma tradicional a la cambra fosca, que, encara que són processos més laboriosos, també resulten més interessants, des del punt de vista artístic, i més valuosos per a col·leccionistes i museus».
Jürgen Schadeberg va nàixer a Berlín en 1931 i en 1950 va emigrar al Sud-Àfrica on es va convertir en cap de fotografia, editor d’imatges i director d’art en la revista Drum. Després de més d’una dècada va deixar Sud-àfrica- terra a la qual tornaria en 1985- per a anar a Londres, i durant els anys seixanta i setanta treball com fotoperiodista independent a Europa i Amèrica. La seua col·lecció està formada per quasi 200.000 negatius, realitzats en estos 70 anys de vida professional.
En elles destaca especialment les continues oportunitats que va tenir Jürgen de retratar al líder sud-africà Nelson Mandela: en les vagues contra l’apartheid, en el judici en el qual va ser condemnat a cadena perpètua, en la presó, durant el seu alliberament i en la seua elecció com a president del país, algunes d’elles fotos icòniques del segle XX.