20.3 C
Gandia
26 abril 2024
InicioOcioComprasEl comerç local projecta la llengua valenciana: 'Compre en valencià. Jo, comerç...

El comerç local projecta la llengua valenciana: ‘Compre en valencià. Jo, comerç local’

- Publicidad -

L’Agència AVIVA de Promoció del Valencià, en col·laboració amb el departament de Comerç de l’Ajuntament de Gandia, aprofiten la represa de Fira Mercat Gandia per a encetar una nova campanya per a promoure la llengua a la ciutat, a través del comerç local: «Compre en valencià. Jo, comerç local».

“El nou projecte té un doble objectiu fonamental. El primer és promoure l’ús del valencià a l’hora d’anar a comprar, ja que és la llengua que ens identifica com a poble i el veiem reflectit en el lema «Compre en valencià». El segon objectiu és que el veïnat de Gandia compre al comerç local, que és el que dona vida a la ciutat”, ha explicat el regidor responsable d’AVIVA Gandia, Nahuel González.

- Publicidad -

“Sovint comprem als grans magatzems i, a hores d’ara, fins i tot a través d’Internet, però… com serien els pobles i les ciutats sense el comerç local? Com serien els pobles sense les xarradetes i el caliu humà que transmeten expressions com «Reina, vols alguna cosa?», «Què vols, perla?» o «Xe! Com va això?»”, recorda el regidor de Polítiques Econòmiques i Comerç, Ferran Martínez.

A més a més, n’hi ha altres objectius secundaris, però no per això menys importants:

D’una banda, difondre com es diu i com s’escriu el lèxic més bàsic que empren els comerços i serveis, com ara perruqueria, carnisseria, òptica, rellotgeria, impremta, esport, electrodomèstics, assessoria, reparació de vehicles, llibreria, estètica, sabateria, roba, bar…, sense pretendre ser exhaustiu, però sí una mostra representativa de les paraules que apareixen en la retolació. Quan arribem a qualsevol poble o ciutat com Gandia, el primer que percebem és la llengua que parlen els veïns i les veïnes, però també la llengua que s’empra en les retolacions comercials.

- Publicidad -

D’una altra, promoure la igualtat entre les persones. Sovint, al nostre subconscient encara tenim marcats uns determinats rols de dona i d’home. La dona és la que cuina i neteja, i l’home és el que arregla les coses de la casa. Aquests rols s’intercanvien amb naturalitat a través de les imatges de la bossa.

I, finalment, treballar en col·laboració amb altres agències AVIVA municipals, un objectiu que sempre ha figurat en els projectes realitzats per l’Agència AVIVA Gandia. En aquesta campanya han participat vint-i-un ajuntaments, entre d’altres, Albalat dels Sorells, Alboraia, Alcoi, Algemesí, Almassora, Alzira, Carlet, Benissa, Gandia, Massamagrell, Moncada, Moncofa, Montserrat, Muro, Mutxamel, Onda, Quart de Poblet, Silla, Sueca, Xàtiva i Xixona.

Les 5.000 bosses de ràfia adquirides es distribuiran, en primer lloc, en la primera Fira Mercat i, després, se’n farà extensiu el repartiment entre els comerços de Gandia.

- Publicidad -

6 COMENTARIOS

  1. Es una medida de apoyo a una lengua que cada generación se va perdiendo y hay que mantener una tradición y orígenes. El castellano no es una lengua en desuso y peligro, el valenciano sí y como tal hay que impulsarla. De todas maneras si entras a un comercio y hablas castellano, te atenderán en castellano.

    • Pues nadie niega el derecho a que usen su lengua entre familiares o amigos, pero de ahí a imponerla en todos lados es muy preocupante. En las ciudades realmente diversas son visibles hasta dos o tres idiomas en los escaparates o sitios turísticos.

      • Si solo se habla entre familiares y amigos y no abrirla es como se pierde. No todo en Gandia debe enfocarse al turista, hay gandienses que vivimos todo el año y nos gusta ir a comercios locales y que hablen mi idioma.

  2. Lamentable. Una ciudad que se pretende inclusiva y abierta y se cierra cada vez más a imponer su lengua a todo el mundo sin respetar la diversidad.
    Son muy parecidos a Trump cuando le decía a todos sin excepción: «aquí hablamos inglés». Los nacionalismos son así. Hay que salir de la idea de pueblo chico. Defiendan su lengua, pero no impongan si quieren seguir siendo interesantes para el turismo. Como si no supieran castellano!

Escribe tu comentario

- Publicidad -

El Veles e Vents del Grau cumple 20 años educando

El instituo Veles e Vents del Grau de Gandia ha cumplido 20 años. El alcalde de Gandia, José Manuel Prieto y la concejala de Educación, Esther Sapena,...

Gandia estudia la renovación del tartán de la pista de atletismo

Cientos de personas utilizan la pista de atletismo de Gandia para entrenar cada día. Competiciones nacionales han viajado hasta la capital de la Safor...

El puerto de Gandia en el Parlamento de la Unión Europea

El miércoles 24 de abril, el Parlamento Europeo llevó a cabo una votación crucial sobre la revisión del plan para completar proyectos transeuropeos de...

Aflorarán los balcones en Gandia: prefabricados y financiados por Europa

Balcones prefabricados para edificios que no cuentan con estas instalaciones. Esa es la propuesta del Ayuntamiento de Gandia para poder mitigar la "necesidad de...
- Publicidad -

Elena Moncho: «Buscamos a la empresa más innovadora de Gandia»

Gandia busca una empresa innovadora para participar en el VII encuentro Innpulso Emprende. Un "gran escaparate a nivel nacional" para estas pequeñas y medianas...

La última vez que los restos de San Francisco de Borja estuvieron en Gandia

Gandia vivirá de nuevo un evento religioso importante: los restos mortales de San Francisco de Borja volverán a la capital de la Safor.  El...
-Publicidad -