Uns pressupostos per als qui més ho necessiten

Foto: © Àlex Oltra

Davant una situació econòmica i social més agreujada per la negativa evolució de la pandèmia de la Covid-19 arreu del món, des de Compromís Més Gandia unida i des del Govern del Serpis, teníem clar que, si volíem garantir els serveis bàsics de la ciutat i el normal funcionament de l’Ajuntament davant de qualsevol escenari, els pressupostos de 2021 havien de reunir una sèrie de condicions. Per tal d’atendre, entendre i tindre cura de la nostra ciutadania, dels sectors més desfavorits i del nostre teixit productiu. Així, havien de ser uns pressupostos realistes i “legals”. Versàtils, amb capacitat d’adaptació, si la situació és adversa, i de reactivació si és favorable.

L’any passat, quan la pandèmia va irrompre en les nostres vides, afrontàrem la dramàtica i inesperada situació modificant totes les partides no urgents o no realitzables per a redistribuint-les, reforçant aquelles que passaren a ser  prioritàries, com ara Sanitat, Benestar social i les que constitueixen els sector productius: Comerç, Turisme, Agricultura i Pesca i Ocupació/Urbalab… I vam fer ús dels romanents de tresoreria per tal d’escometre iniciatives prioritàries. 

I això és el que contempla el pressupost de 2021: el retall moderat dels ingressos i la corresponent adaptació equivalent de la despesa, però protegint i incrementant les àrees bàsiques esmentades que són, junt als serveis bàsics, les que creixen. A més a més, ens permeten mantindre 5 milions d’euros d’inversions amb aportacions d’altres administracions per un total de 40 milions. Xifra aquesta, que possibilita una important capacitat de generació de llocs de treball. Parle del Pont de l’Avinguda d’Alacant, el remat de les urbanitzacions de Marxuquera, Sanxo Llop i el PAI d’equipaments de la platja, els ARRUs de Beniopa, Raval i Plaça El·líptica, el pla de vials de la platja, el pla de sostenibilitat turística, la Torre dels Pares, etc…

Continuar el ritme de renovació de les instal·lacions esportives o persistir en treballar per una ciutat més amable, inclusiva i sostenible. Alineant-nos contra el canvi climàtic amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Cal seguir avançant també en el procés de renovació tecnològica, especialment en tot el que té que veure amb la digitalització. Aquest apartat també absorbirà el 30% del Fons de Reconstrucció europeu.

Mantindre la defensa de la cultura, els nostres espais culturals, l’art urbà i els nostres artistes, seguir impulsant la Memòria Democràtica o fomentant la participació de la ciutadania mitjançant el model d’urbanisme participatiu o els propis Pressupostos participatius.

He volgut deixar per al final el capítol que més m’implica, com a responsable del departament de Polítiques Econòmiques: el suport al teixit productiu. D’entrada, s’han  incrementat les partides del departament. Això ens permetrà mantindre, i fins i tot ampliar, per exemple, la capacitat d’Urbalab Gandia per a captar recursos d’altres administracions en el terreny de l’ocupació. L’any passat va suposar 2 milions i la contractació de 130 persones. Però sobretot, ens permetrà seguir mantenint polítiques de dinamització del comerç i dels serveis, si la situació sanitària ho permet. 

Tot això, amb la col·laboració del Fòrum Econòmic i Social, del que són membres totes les forces polítiques municipals i els representants de les organitzacions empresarials i sindicals. Doncs bé, enguany, després de la darrera reunió del Fòrum, hem compromés prop de 2 milions per a finançar una bateria d’iniciatives pal·liatives i mobilitzadores, on destaca la participació en el Pla «Resisteix» de la Generalitat, que ens aportarà 2’7 milions per a l’hostaleria, el turisme, la cultura, l’esport i la venda no sedentària. L’aportació de l’Ajuntament serà de 404.000 €.

Però també es desenvoluparan accions noves com els xecs consum o les ajudes a l’oci nocturn, i les que ja estan en marxa, com les ajudes a la innovació per al comerç i el turisme o la creació del Market Place local. Aquestes i altres iniciatives aniran ampliant-se en funció de les necessitats.

Aquestes són les línies bàsiques del pressupost, perquè les gandianes i els gandians mereixen uns comptes públics que donen resposta a les seues necessitats. Amb capacitat d’adaptació a la realitat de cada moment, resistint o mobilitzant, i a la vegada inclusius i socials. Que no deixen de banda als que més ho necessiten i quan més ho necessiten.

___

Tinent d’alcaldessa de Polítiques Econòmiques, Comerç, Indústria i Innovació a l’Ajuntament de Gandia. Responsable d’Economia del Grup municipal de Compromís Més Gandia Unida. 

Escribe tu comentario