15.5 C
Gandia
16 abril 2024
InicioLa SaforGandiaGuanyadors i guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de Gandia 2018

Guanyadors i guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de Gandia 2018

- Publicidad -

El regidor de Cultura, Joan Muñoz, i el director de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), Àlvar Garcia, han donat a conèixer els noms de les persones guanyadores dels següents Premis Literaris Ciutat de Gandia 2018:

  • LVI Premi Ausiàs March de Poesia (dotat amb 8.000 € i la publicació de l’obra per Edicions 62 grup Planeta)
  • XL Premi Joanot Martorell de Narrativa (dotat amb 20.000 € i la publicació de l’obra per Edicions 62 grup Planeta)
  • II Premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria Literària

 

- Publicidad -

LVI Premi Ausiàs March de Poesia

Vertical

És un poemari dividit en tres parts («Fils», «Vidres» i «Tornaràs a la mar»), precedides d’un poema proemial i seguides d’un epíleg amb quatre poemes. Un llibre important en la trajectòria cada cop més depurada i essencial d’una de les veus més distingides de la seva generació. Un llibre que demostra la importància de les veus femenines en la poesia que s’escriu avui en la llengua comuna dels valencians, els balears i els catalans.

- Publicidad -

Teresa Pascual (Grau de Gandia, 1952), poeta i traductora, estudià Filosofia a la Universitat de València. El seu primer poemari, Flexo, fou guardonat amb el premi Senyoriu d’Ausiàs March 1987. El 1988 guanyà el premi Vicent Andrés Estellés amb Les hores. Més tard escriví Arena (1992) i Curriculum Vitae (1996). El temps en ordre (2002) fou Premi de la Crítica Serra d’Or de poesia 2003. Rebel·lió de la sal (2008) obtingué el Premi de la Crítica Catalana de poesia 2009 i el de la Crítica dels Escriptors Valencians “Manel Garcia Grau”. Herències (2011), escrit conjuntament amb la poeta Àngels Gregori, rebé el IV premi de poesia Manel Garcia Grau. València Nord (2014) era el darrer poemari que havia publicat quan el 2018 obtingué el LVI premi de poesia Ausiàs March de Gandia amb Vertical. És coautora, amb Karin Shepers, de la traducció de la poesia completa d’Ingeborg Bachmann (1995). La seva obra ha estat traduïda a diversos idiomes i figura en diferents antologies.El jurat, format per Jordi Cornudella (president), Jaume Pont, Maria Josep Escrivà, i Rubén Luzón es va reunir a la Diputació de València el 6 de juliol passat. Hi va actuar de secretari Àlvar Garcia, director de l’IMAB, en representació de l’Ajuntament de Gandia. El jurat va destacar “la qualitat i alt nivell literari, en general”, de les 49 obres presentades.

 

XL Premi Joanot Martorell de Narrativa

Veus, la mar

Veus, la mar reconstrueix l’aventura d’aquella generació de mariners que avui, retirats de la mar, se la miren des del moll, o esquivant turistes pel passeig marítim, o des de la caseta a la muntanya que es van fer amb els estalvis. Els seus records encara poblen la mar de goig, de dols, de desitjos, de perills. Només calia escoltar-los.

 

Víctor Labrado (Sueca, 1956)

Ha estat professor de llengua i literatura en ensenyament secundari. Entre els anys 2002-2010 va ser coordinador de la Biblioteca Casa-Museu Joan Fuster.

Com a narrador ha publicat La mestra (1995) i una trilogia sobre la postguerra: La guerra de quatre (2002), Quan anàvem a l’estraperlo (2004) No mataràs (Premi Enric Valor de novel·la 2015). Sobre història de la nostra literatura, El segle valencià (Premi d’assaig Mancomunitat de la Ribera Alta 2007) i Tirant, l’heroi fràgil (2014).

El jurat, format per Pilar Beltrán, Xavier Aliaga, Miquel de Palol i Ignasi Mora (president) es va reunir el 10 de juliol passat a la seu d’Edicions 62 grup Planeta, a Barcelona. Hi va actuar de secretari Àlvar Garcia, director de l’IMAB, en representació de l’Ajuntament de Gandia. 28 van ser les obres presentades.

 

II Premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria Literària

Àngels Moreno Vercher (Gandia, 1939)

És escriptora. Ha treballat en el camp de la publicitat i la comunicació. Col·labora en diverses revistes. Durant vint anys ha sigut columnista en l’edició de la Safor del diari Levante-EMV.

Ha publicat D’ahir (Colomar Editors, 1991), un llibre de relats inspirats en fets reals; Potser a setembre (Bromera, 1994), finalista del Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira; Malson (Bromera, 2001), Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira; Secrets Inconfesables (Bromera, 2013), Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa; Cita a la matinada (Bromera, 2007), Premi VAE de Narrativa Bancaixa, i 96 Hores (Bromera, 2013), Premi de Narrativa Ciutat de València; així com diversos relats breus, entre els quals es compten Guinda (Brosquil/El País, 2015), L’altra vida de Neus Castells (Fundació Bromera, 2005), L’objecte del desig (Literal, 2006), Cantar i Plorar (Fundació Bromera, 2015) i d’altres.

A més, és coautora del llibre La Memòria Amagada, dones en la història de Gandia (Ajuntament de Gandia / Ceic Alfons el Vell, 2002).

L’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia li va retre homenatge al 2017 (juntament Elvira Ferrer i Araceli Banyuls) com a “Dona significativa de Gandia”, per la seua aportació a la societat gandiana.

 


Gala literària dels Premis de la Ciutat de Gandia 2018

Els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2018 es lliuraran el pròxim divendres, 23 de novembre, a les 20 hores, al Teatre Serrano. En una Gala literària que constarà de dues parts. La primera, serà el lliurament dels premis, conduit per Sènia Mulayani, escriptora i presentadora del programa d’À Punt TV “València Califòrnia”.

A continuació hi haurà una segon part musical amb l’estrena de l’espectacle “Els dies i les Dones”, de les valencianes Sis Veus (la gandiana Eva Dénia, Lola Ledesma, M. Amparo Hurtado, Maribel Crespo, Merxe Martínez i Patxi Ferrer), on s’hi retrobaran la música i la poesia.

Les obres guanyadores les publicarà Edicions 62 grup Planeta a finals de gener, principis de febrer. Es presentaran a Barcelona a propòsit de la proximitat de la Fira del Llibre. I a la primavera està previst que els autors presenten les seues obres a la nostra ciutat, dins les activitats que organitza la Biblioteca Central de Gandia.

Imatge: Àlex Oltra.

- Publicidad -

Escribe tu comentario

-Publicidad -

Gandia espera una conexión directa con la AP-7 antes de 2028

Con el objetivo de potenciar su desarrollo económico y mejorar el acceso a Gandia, la ciudad ha recibido noticias significativas sobre la conexión de...

Estudiantes de 16 centros educativos de Gandia se preparan para un concierto conjunto en ‘Som música’

La V edición de "Som música" llega Gandia en el marco de las actividades extraescolares y complementarias que el departamento de educación organiza cada...

XXII Feria del Estudiante en Gandia: cuatro días con más de 40 expositores

Gandia acoge la 22ª Edición de la Feria del Estudiante. El evento se llevará a cabo del 16 al 19 de abril en la...

Más de 600 personas participan en la II Fira de la Salut en Villalonga

La II Fira de la Salut de la Safor celebrada en Villalonga contó con una participación de más de 600 personas de 18 municipios...
- Publicidad -

Elena Moncho: «Buscamos a la empresa más innovadora de Gandia»

Gandia busca una empresa innovadora para participar en el VII encuentro Innpulso Emprende. Un "gran escaparate a nivel nacional" para estas pequeñas y medianas...

La última vez que los restos de San Francisco de Borja estuvieron en Gandia

Gandia vivirá de nuevo un evento religioso importante: los restos mortales de San Francisco de Borja volverán a la capital de la Safor.  El...
-Publicidad -