26.9 C
Gandia
17 julio 2024
InicioLa SaforGandiaGuanayador del I Premi de Poesia 'Pare Miret' de Beniopa

Guanayador del I Premi de Poesia ‘Pare Miret’ de Beniopa

- Publicidad -

La societat literària Saforíssims i els festers de la Mare de Déu dels Desemparats han impulsat la convocatòria d’un nou premi de poesia amb el nom del poeta de Beniopa Francesc Miret. La intenció del premi no és altra que fer perdurar la memòria i el coneixement de l’obra de l’autor i de fomentar, en general, l’estima, el reconeixement i la divulgació de la poesia, que compta a la nostra comarca amb importants figures literàries.

El nou premi poètic està dotat amb 250 euros i una escultura original de l’escriptor i artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset. Saforíssims ha destacat que el premi ha tingut una excel·lent acollida entre els i les poetes.

El guanyador del I certamen de poesia de beniopa Pare Miret és Joan Manuel Matoses. Hi han quedat finalistes, Vicent Lloret i Jordi Oviedo. La festa literària i més el proper 19 juliol a la Plaça de la Presó de Beniopa a les 20.30h.

Francesc Martínez Miret, més conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l’any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic, on ja residien altres capellans del mateix poble. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana, que es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l’obra de Jacint Verdaguer. Molt prompte començà a publicar poemes de to jocfloralesc en revistes valencianes, al costat d’autors com Xavier Casp o Martí Domínguez entre d’altres. Guanyà la Viola d’Or dels Jocs Florals de Lo Rat Penat el 1932 amb «Enyorança de la Mare dels Desamparats», i l’Englantina d’Or de 1933 amb «Els Almogàvers».

La seua puixant carrera literària va ser dràsticament dallada amb la seua mort a Beniopa, l’estiu de l’any 1936, a mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), en plena guerra civil. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell amb el títol d’Esclats Primerencs.

En record del poeta, l’associació Saforíssims i els Festers de la Mare de Déu dels Desemparats, han organitzat aquest nou premi poètic dotat amb 250 euros per a un únic poema i una escultura original de l’escriptor i artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset. Tot i ser una primera edició, el premi ha tingut una excel·lent acollida entre els i les poetes, tant de dins de la Safor com d’altres geografies. S’han presentat un total de 36 poemes, la qualitat dels quals ha fet realment difícil l’elecció del guanyador. Finalment, el jurat, constituït per Josep Piera, Vicent Olaso i Maria Rosa Sabater, ha seleccionat l’obra De part d’ella del poeta de Gandia Joan Manuel Matoses Morant, que constitueix un cant d’amor a la dona, a la terra i a la poesia.

El lliurament del premi tindrà lloc el dia 19 de juliol a les 20’30 hores a la plaça de la Presó de Beniopa i s’acompanyarà d’un recital de poemes a càrrec de Saforíssims, amb la lectura del poema guanyador, que ha estat publicat en el Llibre de Festes de Beniopa. El toc festiu ve a càrrec de Carles Pastor, que oferirà un concert del seu últim disc Andròmina, i al qual està convidada tota la ciutadania.

Per fer realitat el projecte, en aquesta primera edició s’ha pogut comptar amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, i d’empreses com Carns Fuster, Tecnigraft, Plàstics Peris i Dulcesol, que amb la seua aportació econòmica han contribuït a la dignificació del premi.

Una col·laboració inestimable ha estat la de l’artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset, que ha dissenyat el logotip del premi i ha creat l’escultura que es concedirà al guanyador. Josep Basset, autor polifacètic, forma part de l’associació Saforíssims; fonamentalment es dedica a les arts plàstiques, destacant com a escultor. En aquest terreny té una llarga i reconeguda producció que ha exhibit en almenys quinze exposicions a ciutats diverses de l’estat espanyol com: València, Palma de Mallorca, Alacant o Madrid, però també a fires internacionals com: 2005 NEWART de Barcelona, 2006 LINEART’O5 GENT de Bélgica,  ARTEPADOVA 06 de Padua, HOLLAND ART FAIR DEN HAAG, Feria de Arte de Lille, ARTENIM 06 de Nimes, i moltes altres.

Com tota la seua obra, l’escultura s’ha fet a partir de materials reciclats. És d’acer inoxidable, de 30x14x35 cm. Representa una ploma escrivint sobre un paper en blanc. Aquesta ploma sembla un tronc inclinat que, amb la unió d’un braç irregular que el travessa, forma una creu que ha estat trencada per la lluita de les ideologies. Sobre aquest braç descansa una lletra “Ema” invertida que fa referència al pare Millet.

Els organitzadors volen posar de manifest públicament la intenció i el ferm compromís que adquireixen a fi que aquesta primera edició tinga continuïtat en el futur per tal que el premi adquirisca reconeixement i prestigi dins el món literari. A més, volen insistir en la necessitat de portar a terme actes culturals a Beniopa, ja que tots els que s’han realitzat en els últims temps han tingut èxit de públic. Beniopa massa vegades s’ha tractat com si fóra, simplement, la perifèria de Gandia, fins al punt que no té més centre cultural que la biblioteca. Ara que la construcció d’un Centre Social i Casa de la Música està a punt de convertir-se en realitat, és un bon moment per reivindicar el potencial que té Beniopa com a poble literari i literaturitzable, bressol d’escriptores i escriptors i d’una població amb capacitat per a generar un patrimoni cultural ric, divers, ben arrelat en la seua tradició de poble independent però amb voluntat de projectar-se cap el futur per tal de millorar la qualitat de vida de totes i tots els que hi habiten.

- Publicidad -

Escribe tu comentario

- Publicidad -

Gandia organitza el primer ‘Concurs de Pesca Especial Dones’

El dissabte 20 de juliol del 2024, l'escullera Nord de la platja de Gandia serà l'escenari del primer ‘Concurs de Pesca Especial Dones’...

31 Voluntariado Ecológico de Gandia: fechas e inscripciones

La 31ª edición del Voluntariado Ecológico de Gandia se desarrollará entre julio y agosto. Las actividades del programa incluyen la prevención de incendios forestales...

Isabel Couchoud guanya el Premi d’il·lustració Homenatge a la Paraula 2024

El 9 de juliol de 2024 es va reunir el jurat del IV Premi Homenatge a la Paraula del CEIC Alfons el Vell, corresponent a...
- Publicidad -

Lucía Castelló: «Espero que el público descubra la magia de la música de Rodrigo y Falla»

La soprano Lucía Castelló se prepara para ofrecer un concierto homenaje a Joaquín Rodrigo en la Insigne Colegiata de Gandia, un evento que promete...

Devoción y emoción: La histórica Coronación de la Virgen de la Esperanza en Gandia

Devoción, paz, serenidad, alegría, amor... Estos son algunos de los sentimientos que transmite la Virgen de la Esperanza de la Hermandad del Santo Sepulcro...
-Publicidad -