Pacto de Gobierno PSOE – Compromís MGU: 70 medidas y reparto de concejalías

Pacte d’investidura i Pacte de Govern de la legislatura 2019 – 2023.

PSPV-PSOE i Compromís +´ Gandia Unida.

 • Per primera vegada, les forces polítiques de l’esquerra assolim la xifra de 15 regidors al Plenari de l’Ajuntament de Gandia. La xifra, inèdita, és la resposta d’una ciutadania responsable i conscient que ha posat en valor el treball en una de les legislatures més difícils, en passar de la situació de fallida de l’Ajuntament a la recuperació de tota la ciutat, i a un Govern que, en les circumstàncies  més difícils, ha sabut traçar el rumb d’un model de ciutat i el seu projecte de futur enmig d’urgències inajornables.
 • El resultat electoral del 26 de maig és un doble aval. En primer lloc, a una manera de governar: amb humilitat, des del consens en els grans assumptes de ciutat, i en els temes de les delegacions de la ciutat; en segon lloc, a la defensa d’un espai públic on la política ha prescindit de la crispació i l’enfrontament, i on hem governat des del consens i per a la majoria en els assumptes de ciutat i la gestió diària, el trellat, la sensatesa i la coherència. I sobretot, i especialment, l’honradesa. Els valors que trobàrem a faltar en la majoria absoluta de la dreta i que justificaren la conformació d’un Govern de progrés en 2015.
 • El resultat és una voluntat clarivident, un aval i una oportunitat immillorable. Després del més difícil, és voluntat de les forces polítiques del PSPV-PSOE i de Compromís +´ Gandia Unida no aturar l’avanç col·lectiu, l’embranzida de la ciutat i l’empenta del seu projecte polític per a hui i per a demà, des dels valors de l’esquerra i amb els projectes i les maneres encetades al llarg d’esta última legislatura. Governant també per als qui, i amb els qui, no pensen com nosaltres enfront d’altres models on l’extrema dreta ha condicionat polítiques que fomenten l’odi.
 • Hem passat de la legislatura de la recuperació econòmica (de la fallida de l’Ajuntament a la recuperació, i el reviscolament de les oportunitats i la reputació moral de Gandia) a la legislatura del Pacte de Govern de les oportunitats per a les gandianes i gandians. Sense perdre els valors que sustentaren la conformació del Govern del 2015, però amb l’ambició de seguir construint un projecte de transformació col·lectiva i de ciutat per tal d’obrir la millor etapa de Gandia.
 • Els regidors i regidores del PSPV-PSOE i de Compromís +´ Gandia Unida, des de la voluntat de reeditar un pacte per a una legislatura fructífera que faça realitat els projectes encetats enmig de l’etapa més difícil de la ciutat, i de la legislatura més complicada del seu Ajuntament, rubriquem el present document de Pacte d’investidura i de Pacte de Govern, amb la vocació de governar una nova legislatura i, fent realitat la majoria expressada a les urnes, dotar Gandia d’un Govern plural amb estabilitat, certeses i oportunitats.
 • De portes endins, ens volem dotar d’un Govern que treballe amb la riquesa que la pluralitat ha donat i ha enriquit la legislatura passada, i que, des del consens i l’honestedat, multiplique les formes de Govern per a tots que ha encetat esta legislatura. De portes cap a fora, ens comprometem a Governar multiplicant l’escolta activa, el treball sacrificat i la voluntat d’encert, comptant amb tots, com hem estat governant des de 2015, treballant millor aquelles coses que no s’hagen fet tan bé.
 • Els regidors i regidores del PSPV-PSOE i de Compromís +´ Gandia Unida ens comprometem al desenvolupament d’un Pacte d’Investidura que, amb el suport majoritari que l’esquerra té al Plenari de l’Ajuntament de Gandia, conforme una nova majoria d’esquerres i de progrés elegint en la investidura com a Alcaldessa la candidata més votada, Diana Morant, del Partit Socialista.
 • Els regidors i regidores del PSPV-PSOE i de Compromís +´ Gandia Unida volem estendre el Pacte d’Investidura a un Pacte de Govern de legislatura, que rubriquem tal i com queda més avall referenciat, sustentat en un model de ciutat que emfasitze l’avanç de Gandia i les oportunitats col·lectives i de cadascun dels seus ciutadans i ciutadanes.
 • Un model de ciutat i de governar basat en les 70 propostes principals de què es dota el nostre Pacte de Govern:

La Gandia de les oportunitats.

 • Abaixarem els impostos sense comprometre la recuperació de la hisenda i  l’economia municipals, en la mesura que permeta el canvi de les condicions del Pla d’Ajust municipal, del Ministeri d’Hisenda.
 • Renegociarem amb Madrid les condicions per a tornar el deute: estem complint, volem flexibilitat.
 • Potenciarem els programes d’ocupació i de formació. Especialment en joves, majors de 50 anys, dones i persones en risc d’exclusió social.
 • Impulsarem la catalogació d’Alcodar i Benieto com a Polígons Industrials Avançats.
 • Un nou espai cultural i educatiu en l’edifici de Correus. Posarem en valor l’edifici de Correus equipant-lo d’activitat cultural i/o educativa pública d’alt nivell. És la millor forma de dinamització i millora de l’atractiu urbà d’aquest espai urbà i dotarà d’un nou espai de centralitat a Gandia. Inversió de 3 milions € de la Generalitat Valenciana.
 • Districte Digital. Establirem, a través de la figura administrativa de la GVA constituïda a aquest efecte, un Districte Digital associat a l’entorn de la Universitat Politècnica de València que permeta el desenvolupament de serveis innovadors per als sectors productius. Hem de retindre el talent dels nostres joves i intentar que els que se n’hagen anat tornen a la nostra ciutat, d’on van eixir a la recerca d’oportunitats.
 • Més i millors instal·lacions esportives. Prioritzarem les inversions municipals de les dues pròximes legislatures en les instal·lacions esportives, adequant i millorant les que ja tenim, amb un Pla director ja iniciat, que destine un percentatge fix de les inversions a la seua renovació i ampliació. Ampliarem, amb ajuda d’altres Administracions, les nostres instal·lacions esportives: desenvoluparem nous equipaments, per a l’impuls econòmic associat al turisme d’esports.
 • Clúster sociosanitari en Sanxo Llop. Generació, al costat de l’Hospital Comarcal, d’un focus d’activitat amb ocupació estable i de qualitat. Ja hi ha anunciada la instal·lació d’una residència, una inversió privada de 9 milions €. El clúster es realitzarà a través de les modificacions del planejament urbà escaients per a la conversió del sòl dotacional en opcions de concessió cap a esta activitat.
 • Més habitatge. Sòl públic per a l’accés d’habitatge social nou amb alts estàndards de qualitat, i aprofitar l’estoc d’habitatge buit propiciant des de l’Administració la seua posada en valor. Finalitzarem la construcció de la Cooperativa d’habitatges en Santa Anna. Treballarem per aconseguir ampliar un 30% el parc de vivenda publica a Gandia.
 • Posada en marxa del nou Palau de Justícia. Ja hem iniciat la licitació del projecte, i esta serà la legislatura de la seua construcció. La inversió de la Generalitat ascendeix als 17’5 milions de €.
 • El patrimoni, recuperat. Veuran els resultats el Pla Director del Palau Ducal, i l’impuls decidit dels fons FEDER ja en marxa per a millorar el Castell de Bayrén amb un Parc Arqueològic (700.000 €).
 • Renovació del Port i de la Platja, amb una inversió pública i privada de 75 milions de €. Impulsarem, amb l’ajuda decidida d’Administracions superiors, les inversions públiques ja planificades, i donarem impuls decidit a les inversions de caràcter privat que tenen Gandia com a aposta.
  • Ens comprometem a finalitzar tots els projectes urbanístics que hem desbloquejat en la nostra primera legislatura, amb l’exemple utilitzat en l’impuls definitiu de la urbanització de Marenys de Rafalcaïd: finalització de la Urbanització de Molló de la Creu, i desbloqueig de les urbanitzacions de Marxuquera (Montesol…); finalització del PAI Sanxo Llop, desbloquejat en l’actual legislatura.
 • Potenciarem el comerç urbà davant de noves superfícies comercials i tendències uniformadores.

 • Crearem la marca “Productes de la Safor” amb la qual singularitzaemr la producció local, afegint-hi valor.
 • Tornarem Gandia al si de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, per a optimitzar i compartir recursos.

Gandia, ciutat educadora.

 • Tots els col·legis i instituts públics, renovats amb el Pla Edificant. Una revolució en infraestructures educatives gràcies a l’actual govern de la Generalitat Valenciana. Impuls definitiu dels expedients d’execució de les obres de remodelació integral dels col·legis i instituts públics i, construcció des de zero de nous espais educatius. La inversió total serà de 20 milions de €.
 • Construcció dels nous IES Ausiàs March i CEIP Les Foies.
 • Renovació d’IES María Enríquez, IES Tirant lo Blanc, CEE Enric Valor, CEIP Mondúber, IES Veles e Vents, CEIP Roís de Corella, CEIP Joan Martorell, CEIP Sant Francesc de Borja, CEIP Benipeixcar, CEIP Joan XXIII, CEIP Botànic Cavanilles.
 • La legislatura de la Formació Professional, amb més polítiques d’FP i la petició d’un nou Centre Integrat.
 • Ampliació de la gratuïtat de les escoletes municipals al tram de 0 a 3 anys.
 • Ampliació de les funcions actuals dels centres cívics i patis de col·legis i instituts per a realitzar activitats educatives i lúdiques fora de l’horari escolar.

Gandia, ciutat saludable.

 • Finalitzarem la construcció del nou Espai Sanitari de Roís de Corella, una inversió de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat.
 • Promourem la ‘Casa del Pacient’ en el nou Espai Sanitari de Roís de Corella.
 • Exigirem el Centre de Salut del Grau 24h i la construcció del Centre de Salut del Raval.
 • Plantejarem la necessitat d’implantar, segons demanda, l’hospital de crònics que solucione la necessitat actual i creixent d’atendre a estos malalts prop d’on viuen.
 • Posarem en marxa un Pla de Foment als Barris de l’esport i els hàbits de vida saludables, aprofitant l’equipament específic de cada barri. Es treballarà la creació del Consell de la Gent gran i de la Salut.
 • Seguirem amb la redacció i execució del Pla Director d’instal·lacions esportives, iniciat esta legislatura, que determine les necessitats de manteniment, reforma i ampliació de les existents.

L’ocupació, el més important.

 • Agilitzar els tràmits administratius per a la implantació d’activitats i empreses que vulguen instal·lar-se ací. Convertir a Gandia en una ‘Smart City’ amb la incorporació de serveis avançats. Volem ser un lloc d’oportunitats per als joves amb alts nivells de formació.

Gandia, centre comercial obert.

 • Millorarem l’accessibilitat al centre de la ciutat i zones comercials adjacents mitjançant la renovació de la senyalística. Adequarem totes les campes d’aparcament gratuïtes per a dignificar-les i ampliar-les. Implantarem un sistema intel·ligent i actualitzat d’aparcament que integre tota l’oferta per a conéixer detalladament la disponibilitat de places. Ampliació i adequació de les zones d’aparcament existents.
 • Comerç segur. Instal·larem sistemes de vigilància electrònica en els punts de més densitat de comerços per a millorar la seguretat dels establiments.
 • Promocionarem el comerç de Gandia amb campanyes comercials atractives a les comarques adjacents per a recuperar-ne els clients que tradicionalment venien a la nostra ciutat.
 • Renovació de comerços i negocis. Amb col·laboració publico-privada, a través d’una oficina de promoció comercial situada en l’Urbalab, permetrem la reactivació d’espais comercials connectant emprenedors que vulguen iniciar un comerç modern amb negocis que estan a punt de cessar la seua activitat.

Gandia, potència cultural i turística.

 • Consolidarem el treball iniciat. Consolidarem i millorarem el nostre principal recurs turístic: la seua platja. Gandia serà referència turística nacional i internacional del turisme esportiu. Es generarà un pla de diversificació de producte turístic esportiu. La ciutat, destinació d’equips esportius professionals.
 • Un turisme de qualitat i diversificat. Activarem com a recurs turístic la rica cultura, l’esport i el territori de la nostra ciutat com a element d’oferta per a la captació de nous mercats amb la posada en valor de la identitat i el patrimoni històric local. Convertir la platja en referent per al turisme de congressos amb la promoció de l’Espai Baladre.
 • Crearem el Centre de divulgació de la fideuà de Gandia i la cuina saforenca a l’Alqueria del Gall.

 • Crearem la Casa dels Clàssics, centre d’estudi i divulgació de l’obra dels nostres grans autors.
 • Millorarem i adequarem els centres socials per dotar-los d’activitats permanents.
 • Adequarem l’antiga estació del ferrocarril del Grau per crear un Espai de la Memòria del Port.
 • Millorarem la connexió entre Gandia, Grau i platja.
 • Facilitarem la reconversió hotelera de la planta residencial de la platja amb mesures urbanístiques i fiscals.
 • Establirem una gran àrea d’autocaravanes que es constituirà en destí de referència obligada, gràcies als seus estàndards de qualitat, per a tots els usuaris d’aquest important i ascendent col·lectiu de viatgers.

Indústria: cap al futur.

 • Més sòl industrial, més oportunitats. El Govern estudiarà la possibilitat de la creació de nou sòl industrial que promoga l’atracció de noves empreses.

Una ciutat amb una administració irreprotxable.

 • L’Ajuntament arribarà a tots els barris a través de l’establiment d’un registre d’entrada. Es crearà un sistema de cita prèvia amb tècnics i polítics per a concertar reunions específiques.
 • Renovació integral, per a tal motiu, de l’Oficina d’Informació municipal.
 • Aprofundirem en els mecanismes de Transparència (amb una Ordenança pionera que desenvoluparem en tota la seua extensió)
 • Consolidarem i ampliarem els mecanismes i espais de participació iniciats esta legislatura, amb l’actualització del Reglament aprovat al seu dia de Pressupostos Participatius, que done equitat territorial i respecte la diversitat dels espais i demandes, als actuals Pressupostos de Gandia. Especialment, incrementant la partida dels Pressupostos participatius per a poder ampliar el número de propostes triades i encetant els Pressupostos Participatius Infantils.
 • Gandia, escena urbana. Nova unitat administrativa que potencie i aborde els esdeveniments que incidisquen sobre la via pública i alhora pose en valor les tradicions populars i festives de Gandia: els nostres grans esdeveniments.

Una ciutat encara més segura.

 • Incorporarem 47 nous agents de Policia Local amb l’oferta d’Ocupació pública llançada aquesta legislatura. Dedicarem tots els esforços a la proximitat, per a fer complir l’Ordenança de Convivència (excrements d’animals…).
 • Aprovarem una nova Ordenança de trànsit i circulació, amb l’aposta d’un cos de regulació de trànsit.
 • Potenciarem i ampliarem el cos de Policia de Barri, que garantisca la proximitat dels nostres agents de seguretat i el compliment de les Ordenances, en benefici de la convivència.
 • Recuperació del servei de Mediació veïnal.

Una Gandia sostenible i ben connectada.

 • Millorarem l’Urbanet, integrat amb la Marina Gandiense, que amb una nova concessió arribarà amb més freqüència a cada racó de la ciutat.
 • Crearem d’una via eco-turística que unirà l’Anella Verda amb la resta d’espais naturals de la Safor.

 • Completarem l’Anella Verda per avançar cap a un model de ciutat respectuosa amb els espais naturals perifèrics, incrementant les infraestructures verdes del municipi.
 • Aplicació de la Transició energètica en tots els edificis municipals.
 • Millora dels espais naturals.
 • Ampliació de la xarxa de carrils bici.

 • Creació del Centre Municipal de recollida i adopció d’animals.

 • Impulsarem la construcció del tractament terciari de la depuradora per utilitzar l’aigua depurada per a regar.

 • Apostarem pel transport públic i la xarxa de bicicletes públiques.

 • Declaració com a Nuclis Històrics de Beniopa, Benipeixcar i el Grau, per tal de poder obtenir vies addicionals de finançament per al seu manteniment , conservació i desenvolupament.

 • Ordenació de l’aparcament públic i augment de places gratuïtes.

Agricultura, sector bàsic.

 • Creació d’un catàleg de terres amb la idea de posar en contacte l’oferta i la demanda de parcel·les agràries, per a facilitar que s’utilitzen totes les terres. Creació de la figura de la Iniciativa de Gestió en comú, evitant que més parcel·les s’abandonen. Impulsarem l’activitat del Mercat d’Abastiments com a centre logístic.

Una ciutat de drets i llibertats garantits.

 • Ningú es quedarà arrere a Gandia. Continuarem implementant plans per a combatre la pobresa i la desigualtat econòmica. Crearem una Xarxa Social Municipal en la qual, al costat d’altres associacions, fundacions i ONG de caràcter social de la ciutat, puguem donar resposta a les inquietuds i mancances del sector, com a element d’igualtat d’oportunitats i viver d’idees i bones pràctiques. Tindrem un Pla d’Acció social municipal.
 • Ampliarem la xarxa de centres de dia i convivència per a la gent gran.
 • Crearem el Pla Municipal de Suport i Acompanyament en l’Estudi per a l’alumnat en risc d’exclusió social.
 • Posarem en marxa un programa municipal d’acompanyament a persones majors que viuen soles. Fomentarem els habitatges compartits entre joves i gent gran.
 • Ampliarem els serveis d’atenció domiciliària, la teleassistència i reforçarem els programes de suport comunitari per a acompanyar situacions de soledat.
 • Instaurarem un Pla de Cooperació Intergeneracional, apropant associacions de joves amb associacions de jubilats, centres de dia i associacions de veïnes, creant vincles integradors que intenten evitar la discriminació de les persones majors.

Una Gandia feminista.

 • Gandia, una ciutat on les dones continuen sentint-se lliures, segures. Vives. On viure i estimar amb dignitat i llibertat. Amb més recursos per a eradicar la violència masclista, la discriminació per qualsevol tipus de raó, la intolerància per expressar l’amor a persones independentment de la seua orientació sexual, ajudant al reconeixement de noves identitats de gènere.
 • Creació de la Unitat de Formació i Prevenció per a la Igualtat (UFI), orientada a l’atenció psicològica. Creació d’un Centre de Dones Polivalent. Ubicació d’una Oficina d’Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD).
 • Eliminar la bretxa de gènere, un objectiu. Mesures de foment de l’ocupació dirigida a PIMES que contracten a dones i a dones amb especials dificultats per a la inserció laboral.
 • Establiment del Centre de la Dona 24 h.

 • Vivendes d’emancipació per a les dones víctimes de la violència masclista.


Una ciutat que valora i respecta la diversitat.

 • Creació d’un centre de recursos LGTBI, encarregat d’executar el Pla Municipal, que centralitze les tasques d’informació, assessorament i generació de recursos. Programa de suport a estudiants que pateixen assetjament o estan en el procés d’acceptació de la seua identitat sexual.
 • Creació de l’Oficina municipal d’atenció a víctimes de la LGTBIfòbia i delictes d’odi.

Una ciutat per als joves.

 • Donarem un impuls decidit al programa Erasmus +, incrementant l’aposta de l’Ajuntament i convertint Gandia en ciutat referent d’estudiants d’intercanvi Erasmus.
 • Ampliació de la Xarxa de Casals Joves, amb la finalització i obertura del Casal Jove del Grau, a partir del projecte iniciat esta legislatura.

Les polítiques i objectius del Govern de la ciutat s’estructuraran a través de les àrees i delegacions que es relacionen:

 • Delegació de Govern interior i Coordinació administrativa. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Contractació i Patrimoni. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Seguretat Ciutadana, Trànsit, Mobilitat, Mediació i Convivència. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Coordinació Territorial. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Relacions internacionals i Agermanaments. PSPV-PSOE.
 • Delegació d’Urbanisme. Compromís +´Gandia Unida.
 • Delegació de Gestió del Territori i Patrimoni. Compromís +´Gandia Unida.
 • Delegació de Serveis bàsics al ciutadà i Qualitat urbana. PSPV-PSOE.
 • Delegació d’Habitatge i Regeneració Urbana. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Promoció econòmica, Indústria, Comerç i Innovació. Compromís +´Gandia Unida.
 • Delegació de Turisme i Smart City. PSPV-PSOE.
 • Delegació d’Economia i Hisenda. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Cultura. Compromís +´Gandia Unida.
 • Delegació d’Escena urbana, Política festiva i IMAB. PSPV-PSOE.
  • Delegació de Falles. PSPV-PSOE.
  • Delegació de Setmana Santa. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Polítiques educatives. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Benestar Social. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Sanitat i Polítiques saludables. PSPV-PSOE.
 • Delegació d’Esports i Joventut. PSPV-PSOE.
 • Delegació d’Igualtat, Diversitat i Polítiques inclusives. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Gent Gran. PSPV-PSOE.
 • Delegació de Participació Ciutadana. Compromís +´Gandia Unida.

A més, s’establixen les següents presidències de les Juntes de Districte municipals, per tal de vertebrar les polítiques de l’Ajuntament i del Govern de Gandia:

 • Junta de Districte de Corea. PSPV-PSOE.
 • Junta de Districte de Plaça El·líptica-República Argentina. PSPV-PSOE.
 • Junta de Districte del Centre Històric. Compromís +´Gandia Unida.
 • Junta de Districte del Raval. PSPV-PSOE.
 • Junta de Districte de Benipeixcar. PSPV-PSOE.
 • Junta de Districte de Roís de Corella. Compromís +´Gandia Unida.
 • Junta de Districte de Santa Anna. Compromís +´Gandia Unida.
 • Junta de Districte de la Platja. Compromís +´Gandia Unida.
 • Junta de Districte de Beniopa. PSPV-PSOE.
 • Junta de Districte de Marxuquera. PSPV-PSOE.
 • Junta de Districte del Grau-Venècia-Marenys de Rafalcaïd. PSPV-PSOE.

Per al compliment dels objectius, el Govern de Gandia, conformat pel PSPV-PSOE i Compromís Més Gandia Unida, es compromet a eixamplar i augmentar la coordinació entre les àrees, serveis i delegacions municipals, aprofundint en els mecanismes encetats la passada legislatura. La coordinació i impuls dels objectius i les polítiques del Pacte de Govern es pretén en una doble vessant:

 • La convocatòria, almenys una vegada al mes, de la Comissió de Coordinació dels serveis municipals, de caràcter tècnica i política, amb presència d’un membre de cadascuna de les dues forces polítiques, així com dels caps de servei i serveis municipals escaients, per tal de coordinar les polítiques i el seu impuls, amb l’estructura administrativa i de les àrees municipals.
 • La coordinació política, amb presència de les dues forces, almenys una vegada per setmana, en la comissió mixta establerta la passada legislatura, per a l’assoliment dels objectius marcats per les dues forces del Govern de Gandia.
 • S’establiran dos Coportaveus del Govern, un de cadascuna de les forces sota signants.
 • La Junta de Govern estarà integrada per 5 membres del PSPV-PSOE i 4 membres de Compromís +´Gandia Unida.
 • Compromís +´Gandia Unida ostentarà la Vicealcaldia de la ciutat.
 • Es configuraran 5 Comissions del Ple, dos de les quals estaran presidides per Compromís +´Gandia Unida, i altres 3, pel PSPV-PSOE.

I per a fer possible un Pacte d’investidura i de Govern de la legislatura de 2019-2023, el PSPV-PSOE i Compromís +´ Gandia Unida signem el present document, anomenat Pacte del Serpis,

Gandia, 13 de juny de 2019.

Escribe tu comentario