El riurau del tio Elies, a Llocnou de Sant Jeroni, acull diumenge de matí la Festa de l’escaldà del municipi. Quaranta anys després de la desaparició d’aquesta activitat, Llocnou tornarà a escaldar raïm de moscatell, un procés mitjançant el qual s’obté la pansa, en aquesta ocasió com un acte de record, de reunió i de retrobament amb una activitat agrícola ja desapareguda. Esta activitat ha estat declarada recentament Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Consell de la Generalitat Valenciana. Al llarg de l’estiu, el Col·lectiu Vall de Vernissa i Riuraus al Vernissa han recuperat el fornal que servirà per escaldar una mostra de raïm i han condicionat el riurau. Tot està, doncs, preparat per tornar a viure la transformació del raïm en pansa en aquesta població saforenca.
La programació començarà a les 8.45h, amb un passacarrer des de la plaça del poble fins al riurau del tio Elies (camí de l’Assut). El riurau del tio Elies es troba als afores i junt al municipi, en direcció a Terrateig; i l’organització ha recomanat aparcar els vehicles al mateix municipi i apropar-s’hi a peu. Després de l’escaldà, tindrà lloc un esmorzar popular (la gent s’hi ha de dur l’entrepà) i, finalment, l’actuació de la Rondalla l’Agredolç. Hi haurà, a més, un taller de sabó i un de preparació de calç.
El Col·lectiu Vall de Vernissa, integrant de Associació Riuraus al Vernissa, ha sigut l’encarregat d’organitzar, en col·laboració de l’Ajuntament de Llocnou de Sant Jeroni, la Festa de l’Escaldà del raïm de Llocnou de Sant Jeroni, que tindrà lloc este diumenge. L’activitat forma part del cicle “Riuraus al Vernissa de l’estiu de 2018”, en què onze municipis de la Vall d’Albaida i de la Safor s’uneixen per oferir, per segon any consecutiu, una programació al voltant de la “cultura de la pansa”. Hi col·laboren ajuntaments, associacions i empreses. En aquesta edició, Llutxent, Pinet, Rugat, Montitxelvo, Benicolet, Terrateig, Llocnou de Sant Jeroni, Almiserà, Ròtova, Palma, Ador i Potries. La iniciativa ha estat coordinada per l’Associació Riuraus al Vernissa i patrocinada pel Servici d’Assistència i Recursos Culturals (SARC) de la Diputació de València. Per a la difusió s’han editat cartells, tríptics i la programació, a més, es pot consultar a riurausalvernissa.com.
Més enllà de les escaldades, la programació inclou més d’una quarantena d’activitats que van des d’actuacions musicals, actuacions i representacions de teatre, contacontes, projeccions de documentals, tallers artesanals i presentacions de llibres.
El riu Vernissa ha estat l’eix a través del qual s’ha desenvolupat la cultura de la pansa a les nostres terres. Per eixe motiu són els pobles que estan a la vora d’este riu els que van desenvolupar la cultura de la pansa a la Safor i la Vall d’Albaida i els que, després dels anys, s’han unit per a donar a conéixer i protegir este fabulós patrimoni, material i immaterial.