26.6 C
Gandia
/ 16 mayo 2022
26.6 C
Gandia
/ 16 mayo 2022
Inicio Opinión La Ducal: l’excepció que confirma la regla

La Ducal: l’excepció que confirma la regla

7
La Ducal: l’excepció que confirma la regla

Gandia compta, des de l’anterior legislatura, amb una ordenança municipal per a incentivar la construcció d’hotels en tota la ciutat. No hem d’oblidar que, com a destinació turística que som, una de les debilitats que tenim és la poca oferta de places hoteleres, especialment de categoria alta. Eixe és un dels nostres principals problemes d’oferta, perquè demanda sí que hi ha. Per això, ja fa anys que volem eixa classe d’hotels i incentivem la seua construcció.

L’ordenança –que va ser impulsada pel Govern local de PSPV-PSOE i Compromís-Més Gandia, amb el suport també de PP i Ciudadanos–, incentiva i, inclús, ofereix millors condicions urbanístiques si es construeix un hotel que si es fa un edifici. Així, aquesta normativa atorga la possibilitat que si es vol construir un hotel i, el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) abans permetia deu altures, ara se’n puguen fer dotze altures.

Per tant, eixe excés d’edificabilitat es reequilibra compensant-lo l’empresa promotora –com a contrapartida– assumint algun espai públic que guanya la ciutadania. Amb aquesta fórmula ja s’ha executat l’hotel Caleia Gandia SPA que prompte obrirà les seues portes, amb una nova zona verda i una plaça oberta per tots que a partir d’ara podran gaudir els veïns.

Els mateixos promotors que han construït aquest hotel de la cadena Senator van traslladar en el seu dia a l’ajuntament que havien comprat uns terrenys en la Colònia Ducal –amb una discoteca morta i una piscina que ocasiona molèsties als veïns per la seua música ambiental–, i estaven disposats a fer allí un hotel de quatre estrelles. Una molt bona notícia per a la ciutat i una proposta que vaig veure amb molt bons ulls quan era coordinador general d’Urbanisme, perquè a Gandia li interessa sens dubte un projecte que aporta un plus de qualitat a l’oferta de la nostra platja.

Però, aquesta ordenança que vam crear, s’aplica en tota Gandia menys en la Ducal. En aquest sentit, aquesta colònia té una excepció motivada perquè se li reconeixen històricament una sèrie de drets adquirits en un espai determinat. Cal recordar que els seus carrers interiors i jardins no són d’ús públic i els propietaris els utilitzen com a un espai privat.

Per tot açò, amb la proposta del nou hotel, allò que es demana simplement és que la Ducal no siga una excepció a l’ordenança. O, dit d’altra manera, que siga l’excepció que confirma la regla. És a dir, els promotors no demanen que nosaltres, com a regidors, fem una excepcionalitat amb allò que ells proposen. Tan sols sol·liciten que la Ducal no siga una excepció, i que s’aplique allí el mateix que ja s’aplica a la resta de tota la ciutat amb l’ordenança d’hotels.

La decisió de suspendre l’excepcionalitat que té la Colònia Ducal és una mesura absolutament legal. En aquests moments, l’ordenança no es pot aplicar allí per eixa excepció que contempla el PGOU. Però el Pla General és també un instrument amb el qual els representants públics elegits democràticament tenen la legitimitat de decidir si volen incentivar hotels o no.

Es tracta d’una decisió totalment legítima que hauria de passar per un ple municipal. I, això sí, amb totes les garanties que pertoca, com ara el període d’exposició pública que està en vigor actualment, on tothom pot dir la seua. No oblidem que l’Ajuntament de Gandia és una Administració garantista que reconeix els drets, tant dels propietaris com l’interés d’una iniciativa privada.

No obstant això, hi ha una gran diferència amb què nosaltres canviem el PGOU per a fer realitat una excepció –que també seria potestatiu i legítim– amb allò que es proposa: construir un hotel de cent habitacions en un espai que està urbanitzat, amb una ordenança en vigor que ja s’aplica en tota Gandia i amb una edificació que seria més baixeta de la que ja hi ha en la mateixa Colònia Ducal.

Recordem que s’alçarien dues altures més d’allò que ja hi ha actualment –una altura menys dels blocs d’apartaments i lluny de les deu altures que permet la normativa a la platja–. Curiosament, al mateix temps, al final de la platja Nord en el solar del xalet de Martinavarro es vol alçar una finca de deu altures –i tan sols amb apartaments, no amb un hotel–.

El nostre posicionament està clar: som coherents amb una ordenança que es va aprovar per unanimitat en la legislatura passada per a incentivar la implantació de nous hotels, perquè són una indústria aliada per a la nostra destinació turística i per als interessos generals de la nostra ciutat. Ni som especuladors, ni el nostre model és el de la massificació urbanística, ni estem fent cap actuació il·legal. Ni tampoc volem que es tombe i es faça un “atemptat” en la Ducal, com podrien pensar alguns…

Amb aquesta mateixa coherència, defensem que es faça un hotel en la Ducal, agafant la mateixa mesura urbanística que la de l’hotel Caleia Gandia SPA de la cadena Senator, on es va adoptar un canvi en el PGOU que va tirar endavant per unanimitat. Per tot açò, la pregunta que llancem a aquells que ara van de “salvadors de la pàtria” és: per què van estar a favor en el seu moment de la proposta del Senator i, ara, de sobte es mostren contraris a la de la Ducal amb la mateixa ordenança?

Aquells als quals sempre se’ls ompli la boca parlant del “bé comú”, s’han clavat ells a soles en una contradicció i un camí sense eixida. No es pot canviar d’opinió de la nit al dia segons a qui li afecte una determinada mesura. L’urbanisme de Gandia no es pot fer a la carta, ni el poden decidir només els propietaris interessats.

Per això, hem de tindre una visió àmplia i reflexionar sobre que més l’interessa als gandians, en general, i també als veïns de la Ducal, en particular: tindre un hotel de qualitat i molts llocs de treball estables? O una hamburgueseria que no pare de tirar fum al balcó i un bar-piscina amb la musiqueta a tota castanya? Pla A o pla B?

Vicent Mascarell

Regidor de Turisme i Platges de Gandia

7 COMENTARIOS

 1. Sr.Mascarell, dos o més mitjes veritats no fan una veritat. Deixem les 3 o les 4 altures com a simple oblit o lapsus. O tal volta el números no siguen el seu fort, perque no hi ha manera d’entendre que si tenim la platja tancada d’octubre a maig, es per que -segons vosté- hi ha mancança de places hoteleres. De vegades sembla, per les seues comparances, que dessitjaria que Gandia fora Benidorm. Però les coses som com son. La platja de Gandia es va desenvolupar com a platja familiar i eixa era la seua fortalessa fins que el descontrol es va abocar al cocoloco, el bocaloca, litros, zona vella, nova, Gandia shore i despedides de solters. Amb tot eixe curriculum, creu que un hotel en la ducal (per molt de luxe que veja en les seues 4 estreles) va a canviar alguna cosa en el aspecte estacional del turisme de Gandia? Mire, sembla la politica Keynesiana de Zapatero amb el plan E-«bordillos».. no entenen res o no volen entendre. Com li deia, el números no quadren, ni per a quatre, ni tres ni cap altura. Per que la parcela es va segregar amb càrregues (de vistes). I ara un avispat constructor ha comprat per tres gallets la parcela i preten que l’Ajuntament li faça una apanyaeta. Per a concloure, recorde que ja a l’epoca d’Orengo es va plantejar la declaració de la Colonia Ducal com a BRL

 2. Bon dia.
  Contradint l’opiniò del Sr. Mascarell, si que es tracta d’un atemptat a un espai que no fa molt l’Ajuntament pretenía declarar.lo Bé de Relevancia Local (BRL) y que la fundaciò Docomomo el cataloga com un referent de l’Arquitectura Moderna al País Valencià. Crec que el Sr. Mascarell s’ha erigit com a Regidor d’Urbanisme sent que aquesta cuestiò es competència del Sr. Alandete, principalment i després de tot l’Ajuntament. No se tant interès en aquest atemptat a la Colònia Ducal.
  Per altra part, Sr Mascarell, lo de vostè es xantatge, Hotel o fat foot, si no recorde mal vostès volen una platja tranquila de bona restauraciò i bons serveis, que diu ara de burguers…….. .
  A més a més, li recorde que els veïns que compraren vivendes amb vistes al mar i pagaren el que pagaren, dintre de les condicions urbanístiques del moment, crec que tenen un dret adquirit que no el poden perdre per decissiò d’aprobaciò de la modificaciò del Pla General, es la meva opiniò i la d’un ampli grup de veïns preocupats per aquesta cuestiò.
  Per desestacionalitzar la platja, en primer joc fa falta crear infraestructures, cal dir, una oferta capaç de ser un reclam per un turisme de qualitat que omplirá hotels i apartaments.
  Esperant que aquesta publicaciò arribi a tots els interesats i puguen decidir amb l’aclariment d’aquestos punts per part del nostres governants.

  Atentament, Jesus.

 3. Sr Mascarell, continua decepcionant -me (o no?).
  El debat no és eixe. Ningú pot estar en contra de la creació de llocs de treball ni del turisme de qualitat, ni de potenciar Gandia, …
  El debat és si es protegeix el patrimoni arquitectònic o no, és si es beneficia a un inversor que sap el que compra (i que no és un solar edificable) en detriment d’uns altres propietaris o no, és si hi ha sospita de pelotazo o no; és saber si amb l’excusa de la construcció d’un hotel, aquest acsbarà convertint-se en apartaments turístics o no; és saber si es contemplen i garanteixen els drets adquirits pels propietaris o no (recorde la sentencia del TSuprem sobre edifici Florazahar de Cullera), …
  Tot el q no siga debatre sobre açò és, com a mínim, demagògia ( i vull ser benintencionat)
  Clar que els representants polítics són els qui han de prendre les decissions , sols faltaria , però amb tot tipus d’ arguments, i després d’escoltar els entesos. De determinats partits no espere res, els va en L’ADN, però dels pròxims a mi si.
  Com a exregidor del PSOE del meu poble i com a propietari d’un apartament a la Colònia Ducal li trasllade la meua profunda decepció per l es seues argumentacions, però sobretot pel q puc intuir que hi ha darrere.
  No vaig a deixar de defendre la ideologia q tinc. No tinc tan clar si continuaré defensant Gandia. Quan vam poder accedir a un apartament a la Colònia Ducal ho vam fer amb convenciment per tot allò q representava, pel model arquitectònic , per l’exemple del q m’havera agradat per litoral del meu País,..
  Llàstima

 4. Se. Mascarell. ¿Si este proyecto, lo hubiese presentado e anterior equipo de gobierno, con el sr. Torró a la cabeza, El grupo Socislista, no estaría al lado de los vecinos y en contra de un pelotazo urbanístico en toda regla? No es propio de un gobierno progresista, modificar las leyes para beneficio de un particular o empresa privada.
  Saludos socialistas.

 5. Buenos días, el hecho es que una de las singularidades de la Colonia Ducal es que el local donde se pretende construir el hotel tiene una carga en el Registro de la Propiedad que le impide aumentar la volumetría y debe permitir las vistas al resto de apartamentos, por tanto es ilegal elevar alturas, el Ayuntamiento no debe cambia la ley a medida de un particular para especular y multiplicar su inversión. En lugar de hamburguesería podría poner restaurantes de lujo, no?
  Ponga lo que ponga tendrá que atenerse a la normativa.
  Gracias

 6. Dais pena panfleto político de pacotilla!!! Intentais engañar a la gente con vuestras mentiras, pero no somos tan tontos como os creeis!! Solo sabeis publicar lo que os dicta Mascarell, otro que da bastante pena, vaya clase política y vaya “”””periodismo”””””.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor, introduce tu comentario
Por favor, introduce tu nombre