29.3 C
Gandia
/ 24 julio 2021

Humana dóna una nova vida a 8.700 peces de roba

Humana dóna una nova vida a 8.700 peces de roba

Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recuperat 4.215 kg de tèxtil usat a Bellreguard durant el primer semestre del 2018, el que representa un augment del 9% respecte al mateix període de l’any anterior (3.858 kg).

Aquest registre de gener a juny equival a 8.700 peces de roba recuperades a les quals Humana dóna una nova vida i que són introduïdes de nou al mercat mitjançant la reutilització o el reciclatge.

Les peces procedeixen dels contenidors on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzem i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l’estalvi de recursos naturals, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Les més de quatre tones recollides de gener a juny representen un estalvi de 13 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

Un actiu que genera progrés

Salva Palacios, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a la Comunitat Valenciana, agraeix la solidaritat dels veïns i veïnes i el suport del Consistori: “A mesura que augmenta la recollida selectiva del residu tèxtil també ho fan les possibilitats de reutilitzar aquests articles o bé de recuperar-ne les matèries primeres. El residu tèxtil esdevé un recurs amb una segona vida amb què contribuïm a la sostenibilitat del planeta. La roba de què ens desfem és un actiu que, gestionat amb vocació social, es converteix en motor de progrés al territori més proper i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud”.

Però adverteix que “encara queda camí per a recórrer”. “Amb prou feines es recupera un 10% de la roba que rebutgem anualment, la qual cosa significa que administracions, organitzacions i ciutadania hem d’esforçar-nos més per aconseguir una major consciència sobre la importància de col·locar el residu tèxtil en el contenidor adequat perquè pugui tenir una segona vida”, afegeix.

I és que el potencial d’aprofitament del residu tèxtil és molt elevat: més del 90% de les peces usades són susceptibles de tenir una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge. Passar d’un model d’economia lineal a circular és imprescindible per a la sostenibilitat de la indústria de la moda i, per extensió, per al planeta.

Jerarquia de gestió de residus

La roba dipositada en els contenidors d’Humana té dues destinacions: el 61% es tracta a les plantes de preparació per a la reutilització (hi ha tres: a Barcelona, Madrid i Granada) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. Les peces tractades a les plantes tenen les següents destinacions:

  • El 61% es prepara per a la reutilització: el 15% es destina a les botigues secondhand d’Humana a Catalunya i el 46% s’exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus de mercat per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 29% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d’automoció).
  • L’1% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • El 9% s’envia a un centre de tractament de residus per a disposició final: són productes que no es poden reutilitzar, ni reciclar ni valoritzar energèticament.

COMENTARIOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor, introduce tu comentario
Por favor, introduce tu nombre

ARTÍCULOS RELACIONADOS