17.7 C
Gandia
/ 28 marzo 2024

Telmo Gadea: «La millor ajuda que pot tindre el sector faller és celebrar les Falles»

Telmo Gadea: «La millor ajuda que pot tindre el sector faller és celebrar les Falles»

spot_img

Des que es cancel·laren les Falles del 2020, aquest col·lectiu ha sigut dels més afectats per la pandèmia provocada per la COVID-19, especialment, el sector productiu faller. Parlem amb Telmo Gadea, president de la Federació de Falles de Gandia. Ell, a més, és professor en el Conservatori Professional de Música «Josep Climent» d’Oliva.

Quines són les previsions per a les Falles d’enguany?

Com a president de les Falles, no perd l’esperança en cap moment de què, en el segon semestre de l’any, es puguen celebrar. Si les condicions sanitàries i restriccions pandèmiques ho permeten, la intenció de la Federació és celebrar-les en el segon semestre del 2021. Però, si et refereixes a si en març se celebrarà algun tipus d’acte, a partir del 19 de febrer, un mes abans, començàrem una sèrie d’accions que han de veure, sobretot, amb les xarxes socials i la visibilització de les Falles de Gandia. Però que no són actes de carrer ni de via pública. En un principi, no està previst cap. L’objectiu és que, durant aquest mes, estiga damunt de la taula que Gandia és ciutat fallera i que, encara que no hi haja Falles, es recorde.

Falta un mes i veure com evolucionen les restriccions a partir de l’1 de març, però està prevista la col·locació de ninots en botigues. Encara no se sap si estaran al carrer o dins d’aquestes. No puc avançar molt sobre això perquè estarà condicionat per les restriccions.


Les quatre accions que s’han posat en marxa estan adreçades al comerç de Gandia amb accions de visibilitat a partir de l’1 de març; activitats educatives relacionades amb les falles; accions de les famílies falleres des de sa casa per demostrar que març és el mes de les falles amb el lema: GANDIA, CIUTAT FALLERA; i una acció social amb les associacions més necessitades que han demanat ajuda a la Federació de Falles. Així, el 19 de febrer, es va beneir un ninot de falla de Sant Josep en l’església del Raval. Aquest ha sigut un acte estrictament religiós, per tant, no s’ha convocat per la Federació. El ninot porta associat una vidriola perquè les persones que desitgen tindre’l a casa seua, puguen fer un donatiu i dedicar-ho íntegrament a l’acció social.


Com està afrontant aquesta crisi el sector de les Falles? Quin és l’ànim?

Hi ha dos vessants. La primera són els fallers com a associats a la falla, és a dir, com a usuaris de la festa. Ací, jo crec que als ànims estan absolutament per terra. Hi ha una apatia generalitzada, no sols al col·lectiu faller, sinó a tota la ciutadania en general i, efectivament, els ànims no són els millors. Açò s’està fent molt llarg. Fa més d’un any sense activitat fallera al carrer, amb els casals tancats i això el que genera és una falta de ganes i, sobretot, la incertesa de no saber quan es podrà remuntar.

Pel que respecta al sector productiu, per a les persones que viuen de la festa de les Falles, és a dir, pirotècnics, músics, cases d’indumentàries, floristeries, etc.; la situació de tots els negocis que orbiten entorn d’aquesta festa és tràgica també. La Federació de Falles i l’Ajuntament treballem per ajudar-los econòmicament. Nosaltres hem ficat el nostre granet de sorra perquè ningú es quede sense eixes ajudes. Però, realment, quan una persona té una empresa que es dedica a les Falles i no hi ha Falles, hi ha qui porta sense facturar res pràcticament un any i que estan vivint d’estalvis. Com l’hostaleria, vull dir, és un sector molt tocat.

En un principi, no són bons temps ni per a la festa ni per al sector. Però encarrilem la primavera amb positivisme, sembla que les coses estan funcionant i ens aferrem al desig de poder celebrar Falles en el segon semestre de l’any.

Penses que seran possibles unes Falles més “normals” en 2022?

No tinc ni idea, perquè, en el mes de maig i de juny de l’any passat, pensàvem que en 2021 tot estaria solucionat. I, ara, ens hem vist en la situació en què estem. Així que jo ja no m’aventure a fer cap predicció, perquè sembla que la situació canvia de dia a dia, de setmana a setmana. Crec que, inclús, la predicció del segon semestre és arriscada, ho sabem. Però bé, la il·lusió i el compromís amb les Falles ho hem de tindre per davant de tot.

El sector dedicat a les Falles ha rebut o està rebent alguna ajuda?

Està en estudi que les empreses del sector productiu faller puguen demanar les ajudes del Pla Resistir en una segona fase. Hi ha empreses que ja poden optar al pla, però hi ha altres del sector més específiques que encara no han pogut optar a eixes ajudes. Nosaltres hem reivindicat el sector artesanal i exposem que aquesta gent hauria d’entrar en una segona fase d’ajudes, ja que, difícilment, podran sobreviure sense elles. Però depén de l’administració, encara que em costa que hi ha bona predisposició.

Creus que seran suficients aquestes possibles ajudes?

Les ajudes, per a tots els que les necessiten, són benvingudes. Però la millor ajuda que pot tindre el sector econòmic-productiu faller i la societat fallera, en general, és celebrar les Falles. Una volta les Falles isquen al carrer, una volta se celebren els actes fallers, automàticament, es reactivaran les cases d’indumentària, floristeries, perruqueries, músics… Tot això es recuperarà pràcticament instantàniament, encara que d’una manera més lenta al que estàvem acostumats.

En açò el que vull dir és que, si en el segon semestre es pogueren celebrar les Falles, la gent del poble ha d’estar tranquil·la. No anem a fer les Falles que férem en el 2019, sabem que això és impossible. Sabem que les Falles tal com les teníem concebudes no es podran desenvolupar. Què sabem? Sabem que si la situació pandèmica es pot compatibilitzar amb algun tipus de festa al carrer. Serà una festa restrictiva, amb limitacions, sense nocturnitat, una festa amb les màximes mesures d’aforament i de control d’accessos. Aleshores, el que pensem que és possible és una celebració de les Falles sense posar en risc a ningú; sense posar en perill als que estan mirant els actes ni als que participen en ells. Partim de la base de què, per a celebrar les falles, hem de canviar la concepció respecte de les del 2019. A partir d’ací, esperar que tornem a la normalitat, no sols en les Falles, sinó en tots els aspectes de la vida.

Tant el col·lectiu faller, com la ciutadania en general, ha d’entendre de quina base partim, de la realitat, de saber on estem, què es pot fer i que no es pot fer i en quines condicions. I si ho fem, jo crec que el sector es reactivarà automàticament.

Com a músic, encara que eres pianista i no ixes a tocar en Falles, com veus l’ànim entre els teus companys i alumnes que si tocaven en aquestes festes?

La societat musical, la banda de música, més enllà de la societat musical que engloba la banda de música, una de les formes de nodrir-se econòmicament és assistir a actes. La banda de música i la societat musical fan concerts i, a base d’eixos concerts, compren instruments, paguen al mestre… Vull dir, hi ha una sèrie de despeses que es cobreixen per participar en festes patronals, en Moros i Cristians… i tots eixos esdeveniments. No sols les falles, sinó totes les llogades que tenien les bandes de música s’han paralitzat des de fa un any. Això implica que les bandes estan molt tocades, però també des del punt de vista artístic, porten pràcticament un mes sense assajar. Els xiquets no poden fer els seus assajos, els mestres no poden fer la seua feina. M’agrada eixa pregunta, perquè és un sector del qual no es recorda pràcticament ningú, però que està passant unes hores molt baixes.

Últimament, s’ha comentat que a causa de la baixada de la producció en un 95 % dels tallers artesans de teles falleres i regionals, pot ser una amenaça la imitació xinesa d’aquestes teles. Creus que de veritat ho és?

L’amenaça de la lliure competència sempre està damunt de la taula. Però jo crec o vull confiar que no. No ho sé, però vull confiar que no. El col·lectiu faller, els fallers i falleres, estan molt al costat del sector artesanal valencià, de les cases d’indumentària, telers i professionals de la costura. No crec que hi haja ningú que preferisca una tela d’imitació xinesa sobre un treball d’artesania valenciana. Que pot ser el que cas, però jo vull aventurar-me que serà una cosa residual. Però el que sí que està clar és que, si no treballem perquè eixos professionals facen la seua tasca, facturen, contracten i moguen l’empresa, sí que podem veure’ns afectats per un tancament d’eixos telers i professionals que, en algun moment, poden no resistir a la situació i tancar la producció de teles.

Quin missatge t’agradaria donar a la ciutadania de Gandia?

Al col·lectiu faller, cal mantenir l’esperança, no hem d’abaixar els braços. Des de fa més d’un any, tenim unes representants, unes falleres majors que són Alba i Sandra i elles, en companyia de la Cort d’Honor, dels presidents i reines de Gandia es mereixen que fem tot l’esforç possible que estiga en el nostre abast per donar-los unes Falles, encara que siga en retràs. Així que, primer, donar un missatge de positivisme, d’esperança i de paciència. La situació és pitjor del que podríem haver imaginat fa sis mesos, però jo crec que no s’ha de tirar mai la tovalla.

Per a la resta del poble, hi ha gent que, quan sent la paraula “Falles”, contesta: “Con la que està cayendo, ¿por qué pensáis en Fallas? Sois unos temerarios”. Passe el que passe, hi haja Falles quan siga, la Federació de Falles en cap cas farà cap activitat que estiga contra la normativa ni que pose en perill als participants ni al públic dels actes fallers.

«Unes Falles 2.0»

Estem responsabilitzats i empàtics amb la situació de la gent. No volem posar en perill a ningú, soles volem treballar perquè, si arriba un moment en què puguem celebrar les Falles, tindre una sèrie d’esdeveniments que es puguen fer d’una manera controlada per a traure la nostra passió al carrer. Però que tot el món entenga que nosaltres ja sabem, de primeries, que no seran les falles de 2019 ni de 2018. Són unes Falles 2.0, unes Falles COVID, unes Falles alternatives, el nom dona igual. Però el que sí que ocorrerà és que no es farà una cosa en contra de la seguretat.

D’altra banda, és el que les Falles porten fent tot l’any. Que jo sàpiga, cap casal ha tingut cap brot. Des que els cassals es van tancar, no hi ha hagut cap denúncia, cap fotografia, cap acte il·legal. És a dir, les Falles han disminuït la seua activitat a zero i ningú pot dir que les Falles estan sent una amenaça per al conjunt de la societat, almenys, les de Gandia. Aleshores, si no ho han sigut durant aquest any, per què ho han de ser ara?

Així, demane un vot de confiança per a les Falles i per als que les organitzem. Al col·lectiu faller, donar-li esperança. Si es poden fer amb seguretat i amb plenes garanties, estarem per a donar-los, a Alba i a Sandra i a la resta de representants, el seu any faller que es mereixen.

spot_img

Des que es cancel·laren les Falles del 2020, aquest col·lectiu ha sigut dels més afectats per la pandèmia provocada per la COVID-19, especialment, el sector productiu faller. Parlem amb Telmo Gadea, president de la Federació de Falles de Gandia. Ell, a més, és professor en el Conservatori Professional de Música «Josep Climent» d’Oliva.

Quines són les previsions per a les Falles d’enguany?

Com a president de les Falles, no perd l’esperança en cap moment de què, en el segon semestre de l’any, es puguen celebrar. Si les condicions sanitàries i restriccions pandèmiques ho permeten, la intenció de la Federació és celebrar-les en el segon semestre del 2021. Però, si et refereixes a si en març se celebrarà algun tipus d’acte, a partir del 19 de febrer, un mes abans, començàrem una sèrie d’accions que han de veure, sobretot, amb les xarxes socials i la visibilització de les Falles de Gandia. Però que no són actes de carrer ni de via pública. En un principi, no està previst cap. L’objectiu és que, durant aquest mes, estiga damunt de la taula que Gandia és ciutat fallera i que, encara que no hi haja Falles, es recorde.

Falta un mes i veure com evolucionen les restriccions a partir de l’1 de març, però està prevista la col·locació de ninots en botigues. Encara no se sap si estaran al carrer o dins d’aquestes. No puc avançar molt sobre això perquè estarà condicionat per les restriccions.


Les quatre accions que s’han posat en marxa estan adreçades al comerç de Gandia amb accions de visibilitat a partir de l’1 de març; activitats educatives relacionades amb les falles; accions de les famílies falleres des de sa casa per demostrar que març és el mes de les falles amb el lema: GANDIA, CIUTAT FALLERA; i una acció social amb les associacions més necessitades que han demanat ajuda a la Federació de Falles. Així, el 19 de febrer, es va beneir un ninot de falla de Sant Josep en l’església del Raval. Aquest ha sigut un acte estrictament religiós, per tant, no s’ha convocat per la Federació. El ninot porta associat una vidriola perquè les persones que desitgen tindre’l a casa seua, puguen fer un donatiu i dedicar-ho íntegrament a l’acció social.


Com està afrontant aquesta crisi el sector de les Falles? Quin és l’ànim?

Hi ha dos vessants. La primera són els fallers com a associats a la falla, és a dir, com a usuaris de la festa. Ací, jo crec que als ànims estan absolutament per terra. Hi ha una apatia generalitzada, no sols al col·lectiu faller, sinó a tota la ciutadania en general i, efectivament, els ànims no són els millors. Açò s’està fent molt llarg. Fa més d’un any sense activitat fallera al carrer, amb els casals tancats i això el que genera és una falta de ganes i, sobretot, la incertesa de no saber quan es podrà remuntar.

Pel que respecta al sector productiu, per a les persones que viuen de la festa de les Falles, és a dir, pirotècnics, músics, cases d’indumentàries, floristeries, etc.; la situació de tots els negocis que orbiten entorn d’aquesta festa és tràgica també. La Federació de Falles i l’Ajuntament treballem per ajudar-los econòmicament. Nosaltres hem ficat el nostre granet de sorra perquè ningú es quede sense eixes ajudes. Però, realment, quan una persona té una empresa que es dedica a les Falles i no hi ha Falles, hi ha qui porta sense facturar res pràcticament un any i que estan vivint d’estalvis. Com l’hostaleria, vull dir, és un sector molt tocat.

En un principi, no són bons temps ni per a la festa ni per al sector. Però encarrilem la primavera amb positivisme, sembla que les coses estan funcionant i ens aferrem al desig de poder celebrar Falles en el segon semestre de l’any.

Penses que seran possibles unes Falles més “normals” en 2022?

No tinc ni idea, perquè, en el mes de maig i de juny de l’any passat, pensàvem que en 2021 tot estaria solucionat. I, ara, ens hem vist en la situació en què estem. Així que jo ja no m’aventure a fer cap predicció, perquè sembla que la situació canvia de dia a dia, de setmana a setmana. Crec que, inclús, la predicció del segon semestre és arriscada, ho sabem. Però bé, la il·lusió i el compromís amb les Falles ho hem de tindre per davant de tot.

El sector dedicat a les Falles ha rebut o està rebent alguna ajuda?

Està en estudi que les empreses del sector productiu faller puguen demanar les ajudes del Pla Resistir en una segona fase. Hi ha empreses que ja poden optar al pla, però hi ha altres del sector més específiques que encara no han pogut optar a eixes ajudes. Nosaltres hem reivindicat el sector artesanal i exposem que aquesta gent hauria d’entrar en una segona fase d’ajudes, ja que, difícilment, podran sobreviure sense elles. Però depén de l’administració, encara que em costa que hi ha bona predisposició.

Creus que seran suficients aquestes possibles ajudes?

Les ajudes, per a tots els que les necessiten, són benvingudes. Però la millor ajuda que pot tindre el sector econòmic-productiu faller i la societat fallera, en general, és celebrar les Falles. Una volta les Falles isquen al carrer, una volta se celebren els actes fallers, automàticament, es reactivaran les cases d’indumentària, floristeries, perruqueries, músics… Tot això es recuperarà pràcticament instantàniament, encara que d’una manera més lenta al que estàvem acostumats.

En açò el que vull dir és que, si en el segon semestre es pogueren celebrar les Falles, la gent del poble ha d’estar tranquil·la. No anem a fer les Falles que férem en el 2019, sabem que això és impossible. Sabem que les Falles tal com les teníem concebudes no es podran desenvolupar. Què sabem? Sabem que si la situació pandèmica es pot compatibilitzar amb algun tipus de festa al carrer. Serà una festa restrictiva, amb limitacions, sense nocturnitat, una festa amb les màximes mesures d’aforament i de control d’accessos. Aleshores, el que pensem que és possible és una celebració de les Falles sense posar en risc a ningú; sense posar en perill als que estan mirant els actes ni als que participen en ells. Partim de la base de què, per a celebrar les falles, hem de canviar la concepció respecte de les del 2019. A partir d’ací, esperar que tornem a la normalitat, no sols en les Falles, sinó en tots els aspectes de la vida.

Tant el col·lectiu faller, com la ciutadania en general, ha d’entendre de quina base partim, de la realitat, de saber on estem, què es pot fer i que no es pot fer i en quines condicions. I si ho fem, jo crec que el sector es reactivarà automàticament.

Com a músic, encara que eres pianista i no ixes a tocar en Falles, com veus l’ànim entre els teus companys i alumnes que si tocaven en aquestes festes?

La societat musical, la banda de música, més enllà de la societat musical que engloba la banda de música, una de les formes de nodrir-se econòmicament és assistir a actes. La banda de música i la societat musical fan concerts i, a base d’eixos concerts, compren instruments, paguen al mestre… Vull dir, hi ha una sèrie de despeses que es cobreixen per participar en festes patronals, en Moros i Cristians… i tots eixos esdeveniments. No sols les falles, sinó totes les llogades que tenien les bandes de música s’han paralitzat des de fa un any. Això implica que les bandes estan molt tocades, però també des del punt de vista artístic, porten pràcticament un mes sense assajar. Els xiquets no poden fer els seus assajos, els mestres no poden fer la seua feina. M’agrada eixa pregunta, perquè és un sector del qual no es recorda pràcticament ningú, però que està passant unes hores molt baixes.

Últimament, s’ha comentat que a causa de la baixada de la producció en un 95 % dels tallers artesans de teles falleres i regionals, pot ser una amenaça la imitació xinesa d’aquestes teles. Creus que de veritat ho és?

L’amenaça de la lliure competència sempre està damunt de la taula. Però jo crec o vull confiar que no. No ho sé, però vull confiar que no. El col·lectiu faller, els fallers i falleres, estan molt al costat del sector artesanal valencià, de les cases d’indumentària, telers i professionals de la costura. No crec que hi haja ningú que preferisca una tela d’imitació xinesa sobre un treball d’artesania valenciana. Que pot ser el que cas, però jo vull aventurar-me que serà una cosa residual. Però el que sí que està clar és que, si no treballem perquè eixos professionals facen la seua tasca, facturen, contracten i moguen l’empresa, sí que podem veure’ns afectats per un tancament d’eixos telers i professionals que, en algun moment, poden no resistir a la situació i tancar la producció de teles.

Quin missatge t’agradaria donar a la ciutadania de Gandia?

Al col·lectiu faller, cal mantenir l’esperança, no hem d’abaixar els braços. Des de fa més d’un any, tenim unes representants, unes falleres majors que són Alba i Sandra i elles, en companyia de la Cort d’Honor, dels presidents i reines de Gandia es mereixen que fem tot l’esforç possible que estiga en el nostre abast per donar-los unes Falles, encara que siga en retràs. Així que, primer, donar un missatge de positivisme, d’esperança i de paciència. La situació és pitjor del que podríem haver imaginat fa sis mesos, però jo crec que no s’ha de tirar mai la tovalla.

Per a la resta del poble, hi ha gent que, quan sent la paraula “Falles”, contesta: “Con la que està cayendo, ¿por qué pensáis en Fallas? Sois unos temerarios”. Passe el que passe, hi haja Falles quan siga, la Federació de Falles en cap cas farà cap activitat que estiga contra la normativa ni que pose en perill als participants ni al públic dels actes fallers.

«Unes Falles 2.0»

Estem responsabilitzats i empàtics amb la situació de la gent. No volem posar en perill a ningú, soles volem treballar perquè, si arriba un moment en què puguem celebrar les Falles, tindre una sèrie d’esdeveniments que es puguen fer d’una manera controlada per a traure la nostra passió al carrer. Però que tot el món entenga que nosaltres ja sabem, de primeries, que no seran les falles de 2019 ni de 2018. Són unes Falles 2.0, unes Falles COVID, unes Falles alternatives, el nom dona igual. Però el que sí que ocorrerà és que no es farà una cosa en contra de la seguretat.

D’altra banda, és el que les Falles porten fent tot l’any. Que jo sàpiga, cap casal ha tingut cap brot. Des que els cassals es van tancar, no hi ha hagut cap denúncia, cap fotografia, cap acte il·legal. És a dir, les Falles han disminuït la seua activitat a zero i ningú pot dir que les Falles estan sent una amenaça per al conjunt de la societat, almenys, les de Gandia. Aleshores, si no ho han sigut durant aquest any, per què ho han de ser ara?

Així, demane un vot de confiança per a les Falles i per als que les organitzem. Al col·lectiu faller, donar-li esperança. Si es poden fer amb seguretat i amb plenes garanties, estarem per a donar-los, a Alba i a Sandra i a la resta de representants, el seu any faller que es mereixen.

spot_img

ÚLTIMAS NOTICIAS

spot_img

COMENTARIOS

Escribe tu comentario

ÚLTIMAS NOTICIAS

AHORA EN PORTADA

REPORTAJES Y ENTREVISTAS