El proper dilluns, 19 d’octubre, a les 19.30 hores i a la Biblioteca Central de Gandia, se celebrarà la cinquena edició del Dia Internacional de les Escriptores amb el lema: “L’esforç quotidià de les dones”.
Es tracta d’una commemoració que es porta a terme arreu de l’Estat espanyol i als països sud-americans, des d’octubre de 2016, amb l’objectiu de combatre la discriminació històrica de les dones en la literatura. S’hi convoca el dilluns més pròxim a la data del 15 d’octubre, festivitat de Sta. Teresa de Jesús (1545-1582). Probablement la primera dona feminista de l’Església Catòlica. Ella va ser molt conscient que, en el context en què vivia, el fet d’escriure era un ofici impropi de les dones.
Doncs bé, reprenent l’inici d’este escrit, el dilluns 19, al pati de la Biblioteca Central de Gandia, llegirem fragments de diferents escriptores saforenques. Ben bé sabem que a la nostra comarca, des de fa segles, fa olor de lletres – recordeu que Gandia és la ciutat dels Clàssics -És així com la Societat Literària Saforíssims (i Saforíssimes!) en té registrades vint. Fa no-res, l’Agència de la Igualtat de la Mancomunitat de Municipis de la Safor acaba d’elaborar un catàleg amb el currículum d’estes vint dones lletraferides.
És una campanya de visibilització de les dones escriptores d’ara i d’ací. Dones de qualitat que cal revaloritzar. Dones amb una veu personal que n’han tastat d’altres, com ara Maria Enríquez, Adelina Bataller, Dones i Mestres de la Safor, Carme Alborch… Això sí, no oblidem les poetes nord-americanes – S. Plath, A. Sexton, E Bishop, Louise Glück…-, les quals, amb una veu poètica intensa, única i confesional, han exercit la seua influència sobre algunes de nosaltres.
“El mundo nos tiene acorraladas”. Sta. Teresa de Jesús.