“La trama continua”, la mostra de teixits en evolució de l’artista interdisciplinar d’Ontinyent, Cesc Biosca. Biosca és creador de mons sensibles i bells que construeix amb matèries senzilles, sovint oblidades, però molt lligades a la seua comarca de procedència, la Vall d’Albaida.
La llana, els fils, les teles, el cotó-en-pèl, conformen autèntiques estructures tèxtils que Cesc elabora amb el bagatge de la tradició artesanal del seu entorn, però amb un profund coneixement dels avantguardistes que van reivindicar el tapís com una disciplina més de l’art, entre els quals cal destacar el seu mestre (en l’ombra, com ell diu) Josep Grau-Garriga, pare del tapís contemporani.
“La Trama continua” es podrà visitar de l’11 de desembre al 17 de gener, de dilluns a divendres, matí i vesprada i dissabtes de vesprada.
La sala Municipal d’Exposicions Coll Alas, continua oferint mostres on les noves formes d’entendre les produccions artístiques, cada volta menys restringides a les disciplines tradicionals i més properes als llenguatges híbrids, donen visibilitat tant als autors emergents com als que tenen una considerable trajectòria de recerca i investigació.
“Són temps difícils per a les activitats culturals, però mantenim l’aposta ferma per continuar programant, amb bona resposta de la ciutadania. En aquest sentit, convide amb entusiasme a visitar l’exposició, perquè tota la gent puga comprovar com les artesanies més tradicionals, en este cas els tapissos, poden evolucionar des del seu origen funcional fins a convertir-se, amb la incorporació de materials diversos, en autèntiques propostes artístiques mitjançant les mans destres i el talent creatiu de Cesc Biosca”. González ha agrait l’esforç de tots els treballadors i les treballadors del departament de Cultura, “que fan que cada exposició tinga un nivell de qualitat altíssim”.
“La trama continua” és una metàfora, com moltes altres que s’empren en la vida social i que provenen del tèxtil: “entramat empresarial, “agafa el fil…”. En el món artístic del tèxtil, a nivell internacional, vol dir que l’exposició no s’acaba ací. Com ha recordat Biosca, a partir del segle XI s’utilitzaven tapissos i teixits per tal de decorar i abrigar els murs, de cases, palaus, fins i tot al carrer. Sortint de les convencions estètiques tradicionals en l’art contemporani, especialment a partir de les avantguardes de principis del segle XX, el tapís ix de les parets, per a entrar als espais museístics, de la mà, per exemple, de Jean Lurçat, Josep Grau Garriga, Josep Rollo… “Els artistes del tapís van adquirir una llibertat creativa que s’ha expressat en la possibilitat de no restringir-se i experimentar amb tota mena de textures i materials convertint els tapissos en peces tridimensionals que inviten l’espectador al fet que deixe fluir la seua sensibilitat entre colors, formes i volums, doncs el ser d’un creatiu radica en que queden alineades el saber fer de l’autor i les diferents interpretacions del públic”.
Cesc Biosca
Naix a Ontinyent l’any 1956. Creatiu interdisciplinar, va estudiar disseny tèxtil i tècnica del tapís d’alt lliç. La seua obra ha estat exposada en diverses ciutats espanyoles i també a Itàlia i França. Ha representat el nostre territori en una mostra internacional de tapissos a Polònia en 2001 i després al 2004 a París i al 2005 a Itàlia. Dirigeix i produeix curts i un llarg al voltant de l’art tèxtil. En 2005 va rebre el primer premi nacional de “tapices y textiles” pel tapís “l’Oval”.